Tirana ima punu podršku za ujedinjenje Albanije i Kosova ukoliko izostane njihova europska perspektiva, rekao je u četvrtak Jonuz Musliju predsjednik Nacionalnog vijeća Albanaca (NSA) i predsjednik općine Bujanovac, dodajući tomu i Preševsku dolinu na jugu Srbije gdje većinu čine Albanci.

On je podržao ranije izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsjednika Hashima Thacija o uniji Albanije i Kosova.

“Unija Albanije s Kosovom bez Preševske doline, bez Medveđe, Bujanovca i Preševa, je besmislena. Sada je ključni trenutak da Albanija i Kosovo pokažu Srbiji da je to dio Albanije u koji ne treba dirati”, rekao je Musliju za agenciju Presheva Jone, a prenose beogradski elektronički mediji.

Prema njegovom mišljenju, Rama i Thaci imaju moralnu obvezu u “ovo spajanje” uključti , kako je rekao, i “istočno Kosovo” dodavši da bi u suprotnom to bila “nacionalna izdaja”.

Musliju smatra da su Preševo, Medveđa i Bujanovac, općine na jugu Srbije, sastavni dio “države Kosovo” od koje su “nasilno odvojeni”.

“Zato smo vodili naš oslobodilački rat. Ovaj cilj postoji zapisan u srcima i duhu albanskog naroda. To je potvrđeno 1. i 2. ožujka 1992. i mi nemamo pravo  odustati od nečeg za šta su se žrtvovali pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medvedje (OVPBM)”, rekao je Musliju.

On je naglasio kako je svjestan da se to Srbiji neće dopasti kao ni otcjepljenje Kosova  zaključivši da  “bez Niša, ovo nije Velika Albanija i Srbija čak treba  biti zahvalna što Albanci traže ujedinjenje samo Albanije, Kosova i Preševske doline”.

Rama je izjavio nedavno da se, “ako perspektiva za članstvo zapadnog Balkana u EU nastavi blijedjeti, ne može isključiti ujedinjenje njegove zemlje i Kosova.

Dan kasnije Thaci je ponovio za Radio Slobodna Europa  da će “ ukoliko EU zatvori vrata Kosovu, svi Albanci regije živjeti u jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje s integracijom u europsku obitelj”.

Reagirajući na ove izjave srbijanski premijer i novoizabrani predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u četvrtak da “izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domeni želja” i da “ne doprinose dobrim odnosima u regiji” i pozvao predstavnike EU da se tim povodom oglase.

Komentiraj