NOVI POTRES NA LJEVICI: Zlatko Komadina izlazi iz SDP-a i priključuje se inicijativi šibenskog župana

Dugogodišnji primorsko-goranski župan i jedan od senatora SDP-a za Nacional nije demantirao informaciju o njegovu skorom izlasku iz SDP-a i nastupu na parlamentarnim izborima s platformom iza koje stoje Marko Jelić i Matija Posavec

Dugogodišnji župan Primorsko-goranske županije i jedan od senatora SDP-a Zlatko Komadina vrlo brzo bi trebao napustiti ovu stranku te bi se na idućim parlamentarnim izborima trebao priključiti skupini nezavisnih kandidata koje bi u novoj stranci okupio župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić. Ovu informaciju je Nacionalu potvrdilo nekoliko osoba koje su uključene u projekt koji je proteklih tjedana pokrenuo Marko Jelić, a u koji su osim njega uključeni još i župan Međimurske županije Matija Posavec te niz nezavisnih gradonačelnika i načelnika. Ako bi se pokazalo da će Komadina doista izaći iz SDP-a, to bi bio veliki udarac za aktualno vodstvo stranke i njenog predsjednika Peđu Grbina koji bi izlaskom Komadine izgubio ključnu osobu u Primorsko-goranskoj županiji, osim Krapinsko-zagorske županije, jedinoj županiji u kojoj je SDP još uvijek najjača stranka. A da Grbin i društvo iz SDP-a imaju razloga biti zabrinuti, pokazala je i reakcija Zlatka Komadine koji u telefonskom razgovoru za Nacional nije potvrdio, ali nije niti demantirao odlazak iz SDP-a te je bio poprilično tajanstven u svojoj izjavi.

U toj je izjavi Komadina rekao da je inicijativa šibensko-kninskog župana zanimljiva, ali da je već bilo sličnih pokušaja na parlamentarnim izborima koji nisu bili uspješni. Upitan znači li to da nisu točne informacije da napušta SDP te da se ipak neće priključiti Jelićevoj inicijativi, Komadina je zagonetno rekao:

“Pustite sad to, čovjek treba izabrati vrijeme za svoje bitke. Istina je da Primorsko-goranska županija dobro surađuje sa Šibensko-kninskom i da često razgovaram s kolegom Jelićem, a za sve ostalo ima vremena.”

Zlatko Komadina dugogodišnji je župan primorsko-goranske županije i član SDP-a te je bio protukandidat Zoranu Milanoviću na jednom od izbora za predsjednika stranke. FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Nije tajna da Zlatko Komadina nije u dobrim odnosima s vodstvom stranke i da je često znao kritizirati odluke središnjice na Iblerovu trgu i predsjednika SDP-a Peđe Grbina. Pogotovo je kritičan bio prema isključenju iz stranke bivšeg predsjednika Davora Bernardića koji je zapravo i bio projekt Zlatka Komadine te je Bernardić uz njegovu veliku podršku i izabran za predsjednika. Par godina ranije Komadina se i sam kandidirao za predsjednika SDP-a, ali je tada izgubio od današnjeg predsjednika države Zorana Milanovića.

Mnogi u SDP-u mu još i danas zamjeraju da je u toj kampanji bio preagresivan i da je zapravo tada počeo pad SDP-a i podjela na one koji podržavaju Milanovića i njegove protivnike. Međutim, odlazak iz SDP-a mogao bi se pokazati kao veliki, možda i nenadoknadivi gubitak za tu stranku koja se od dolaska Peđe Grbina nikako ne uspijeva vratiti na 20 posto popularnosti u anketama te je stalno na potpori od oko 15 posto.

Iako u vrhu SDP-a nisu željeli komentirati potencijalni izlazak Zlatka Komadina iz stranke, jasno je da bi to bio veliki udarac za premijerske ambicije predsjednika stranke Peđe Grbina. FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Gubitak Komadine značio bi i gubitak jedne od prepoznatljivijih osoba u SDP-u, što bi predstavljalo dodatan problem jer stranci ionako nedostaje jakih stranačkih lidera koji bi se mogli suprotstaviti Plenkovićevu HDZ-u, pa i Možemo! sa Sandrom Benčić i Tomislavom Tomaševićem. Ipak, za SDP bi daleko najveći problem bio gubitak Primorsko-goranske županije, uz Krapinsko-zagorsku, posljednjeg bastiona ove stranke u Hrvatskoj.

Ako bi Komadina sa svojom listom oduzeo dio zastupnika SDP-a, to bi bilo pogubno za ambicije Peđe Grbina da postane idući hrvatski premijer jer bez dobrog rezultata u toj županiji SDP nema šanse osvojiti dovoljan broj mandata da bi mogao insistirati na premijerskoj poziciji. Stoga i ne treba čuditi da u SDP-u nisu bili pretjerano raspoloženi komentirati informaciju da Komadina izlazi iz stranke. Jedan visokopozicionirani član SDP-a samo je kratko rekao da mu je ovo prva vijest o mogućem odlasku Komadine te da zato i ne može komentirati dok se to stvarno i ne dogodi.

‘Pustite sad to, čovjek treba izabrati vrijeme za svoje bitke. Istina je da dobro surađujem i da često razgovaram s kolegom Jelićem, a za sve ostalo ima vremena’, zagonetan je u izjavi za Nacional bio Zlatko Komadina

Međutim, bez obzira na to hoće li Komadina otići iz SDP-a ili ne, pred SDP-om je popriličan problem s kojim bi se mogao susresti na parlamentarnim izborima jer bi potencijalne liste nezavisnih župana, gradonačelnika i načelnika itekako mogle ugroziti izborni rezultat ove stranke. Župan Međimurske županije Matija Posavec za Nacional je izjavio da su na sjeveru Hrvatske već napravili prvi korak te da je njegova stranka na izvanrednim izborima za župana i županijsku Skupštinu ostvarila sjajne rezultate s oko 60 posto osvojenih glasova. Zato su se odlučili i proširiti na cijeli sjever Hrvatske te je nedavno osnovana i stranka – Nezavisna platforma sjever (NPS). O suradnji s drugim nezavisnim županima i gradonačelnicima Posavec je za Nacional rekao:

“Prvo bih želio reći da ne mogu komentirati informaciju o Zlatku Komadini. To je njegova odluka, a ja s njim kao županom Primorsko-goranske županije odlično surađujem. Mi želimo širiti našu stranku i otvoreni smo za suradnju s drugima, pa tako i sa županom Jelićem s kojim također dobro surađujem. Ima tu još drugih s kojima bi bila moguća suradnja i koji su dobrodošli u ovaj projekt, od sjevera Hrvatske, preko Istre, do Dalmacije.”

Šibensko-kninski župan Marko Jelić nedavno je najavio osnivanje stranke s kojom bi izašao na iduće parlamentarne izbore. FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Baš je šibensko-kninski župan Marko Jelić nedavno pokrenuo cijelu priču kada je najavio osnivanje nove stranke. Jelić je tada za Novu TV izjavio da stranku osniva jer je to jedini način da ravnopravno sudjeluju na parlamentarnim izborima te je dodao:

“Trebate okvir u kojem ćete djelovati. Ako nemate stranku, ne možete u svim izbornim jedinicama izaći pod istim brojem. A s obzirom na to da je interes nakon zadnjeg medijskog obraćanja koji smo imali, velikog broja nezavisnih, ali i onih koji su u političkim strankama, a nezadovoljni su smjerom u kojem država ide, shvatili smo da moramo ići u tom smjeru.”

Po onome što je Jelić rekao, u stranci očekuje niz nezavisnih načelnika i gradonačelnika, a među imenima je i Filip Zoričić iz Pule, gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, a intenzivno se razgovara i s Damirom Vanđelićem. Kada se tome pridoda i Matija Posavec koji sigurno može pridonijeti velikim brojem glasova na sjeveru Hrvatske, onda nova politička snaga sigurno može računati s pristojnim brojem potencijalnih saborskih zastupnika.

Kao jedan od Jelićevih partnera vidi se međimurski župan Matija Posavec koji je nedavno uvjerljivo potvrdio svoj mandat župana. FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U izjavi za Nacional Jelić je rekao kako ne zna ništa o mogućem izlasku Zlatka Komadine iz SDP-a, no rekao je da mu se od izlaska u javnost s idejom o osnivanju stranke javio veliki broj onih koji bi željeli biti dio te priče, ali da okonkretnim imenima još ne želi govoriti. Župan Jelić kaže kako su u stranku dobrodošli svi koji su razumni i nemaju breme nepoštenja i političke nekorektnosti te da “druge strane, ultralijevo ili ultradesno ili oni koji isključuju sve druge, jednostavno nisu opcija”.

Kako se u tu sliku uklapa Zlatko Komadina nije poznato, ali sigurno je da je on u prošlosti imao neke stavove koji sigurno nisu blizu centra, već su više naklonjeni tradicionalno lijevim političkim stavovima. No za uspjeh nove liste u ljevici naklonjenoj Primorsko-goranskoj županiji i Istri Komadina bi sa svojim stavovima bio idealan čovjek, uostalom riječ je o izbornoj jedinci koja je na prošlim izborima u Sabor poslala Katarinu Peović te tradicionalno u Sabor šalje kandidate sklone ljevici i lijevom centru.

Nacionalovi izvori tvrde da bi Jelić i Posavec željeli da im se priključi i istarski župan Boris Miletić, koji je napustio IDS. No u tom slučaju teško mogu računati na podršku gradonačelnika Pule Filipa Zoričića

U tom smislu zanimljivo je da nam je jedan od onih koji su uključeni u projekt rekao kako su otvoreni za suradnju i sa županom Istarske županije Borisom Miletićem koji je napustio IDS te trenutno kao nestranačka osoba vodi tu županiju. No pitanje je koliko bi Miletić mogao pomoći novoj stranci u Istri jer bi to automatski značilo da u njoj nema mjesta za pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića koji svoj izborni program i političku karijeru temelji na protivljenju politikama koje vodi Boris Miletić i njegova bivša stranka IDS.

Isto tako, Miletić sigurno ne spada u kategoriju onih koji nemaju breme nepoštenja i političke nekorektnosti kao što je to rekao Marko Jelić jer je njegova karijera u IDS-u prožeta optužbama za korupciju i pogodovanje. U svakom slučaju, nova inicijativa koju guraju župani Marko Jelić i Matija Posavec svakako je u kratko vrijeme izazvala puno reakcija na političkoj sceni, a u slučaju izlaska Zlatka Komadine iz SDP-a mogla bi uzrokovati i potres u najvećoj oporbenoj stranci.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner