‘Novi Poslovnik ne daje nam pravo govoriti’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Prije glasanja u petak čelnik Mosta Božo Petrov zatražio je stanku u kojoj se kritički osvrnuo na predložene izmjene saborskog Poslovnika nakon što ga je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputio u 17-dnevnu javnu raspravu.

“Kakvu slobodu i demokraciju možemo jamčiti građanima ako slobodu govora pokušavamo ograničiti u Hrvatskom saboru, kakvu poruku šaljemo mladima ako se ograničava zastupnike koji su plaćeni da govore u Saboru i zaštićeni su imunitetom kako bi mogli govoriti sve ono što se ne usuđuju vani?”, zapitao je Petrov ponudivši odmah i odgovor da im novi Poslovnik ne daje pravo govoriti.

Očigledno je da nestaje ravnoteža u demokratskim pravima između Vlade i parlamenta koji ovime postaje produžena ruka Vlade i mašinerija koja će dizati ruke, a ne neovisno najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj gdje se ima pravo čuti apsolutno svako mišljenje svakog saborskog zastupnika, ocijenio je Petrov.

Radite saborski Poslovnik kojim onemogućavate prava građana, kazao je, jer nisu samo one teme koje nameću vladajući teme o kojima građani žele slušati. Je li vam problem čuti što se događa u brodogradilištima ili Agrokoru, je li to razlog zbog kojega ne možemo imati stanku ujutro, žestio se Petrov.

“Ako vam je problem, kako kažete, da stanka onemogućava rad Sabora, pa krenite s radom u osam sati ujutro, a ne u 9,30 sati. Kada počinju drugi ljudi raditi? Zašto imate stanke od tri mjeseca?”, nizao je pitanja Petrov što je u dvorani izazvalo veliki žamor zastupnika. Želite li više raditi, skratite svoje godišnje odmore, počnite raditi u osam ujutro, ali nemojte u ime konstruktivne rasprave ukidati pravo zastupnicima da govore o temama koje zanimaju građane, poručio je čelnik Mosta.

Izabrani ste da branite povjerenje građana, a to nećete napraviti ušutkivanjem drugih zastupnika i ukidanjem slobode govora, i to nećete napraviti na način da postanete samo produžena ruka Vlade, povišenim je tonom kritizirao Petrov, ocijenivši da se ovime Hrvatska vraća u kameno doba. Sabor treba biti mjesto u kojemu će se čuti svačije mišljenje, bilo vam po volji ili ne, a ne mjesto u kojem ćemo biti mašinerija, zaključio je Petrov praćen glasnim negodovanjem kolega u saborskim klupama.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uzvratio je da ne razumije razloge ovakvog istupa s obzirom na to da je Odbor za Ustav jednoglasnom odlukom u javnu raspravu uputio tekst novog Poslovnika, i to na prijedlog oporbe. Prvi put u povijesti i građani će se moći izjasniti i dati prijedloge u vezi s Poslovnikom, kazao je Jandroković, nazvavši Petrovljeve tvrdnje o zabrani govora dezinformiranjem javnosti.

Petrov je, pak, upozorio Jandrokovića da postoje “dvije oporbe”, odnosno, ona koja se s vladajućima nije dogovorila te da se Most ne slaže s izmjenama koje ukidaju broj replika i stanke ujutro.

Komentiraj