Novi popis stanovništva: Građani će se preko e-Građana moći sami popisivati

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković u ponedjeljak je za HRT objasnila kako će izgledati popos stanovništva, koji kreće 1. travnja 2021. godine. Građani će, naime, po prvi put imati mogućnost da se sami popišu, online, putem sustava e-Građani.

“Što znači da, ako epidemiološka situacija ne bude dozvoljavala da se ide na teren ili ako ljudi jednostavno ne žele da im u ovoj situaciji popisivač dolazi na vrata, moći će iskoristiti tu mogućnost da se sam popiše”, kazala je Brković i dodala da će na terenu biti oko osam tisuća popisivača, a prijave kreću u veljači.

U Hrvatskoj je upravo u tijeku popis poljoprivrede 2020. i provodi se do 14. listopada. Brković kaže da je popis poljoprivrede statističko istraživanje kojim će dobiti precizne podatke o stanju hrvatske poljoprivrede kako bi utvrdili važnost te djelatnosti za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

“Zadnji cjeloviti popis je bio 2003. To je predugačko razdoblje, stoga i provodimo ovaj popis da dobijemo pravo stanje hrvatske poljoprivrede”, istaknula je.

Komentiraj