NOVI PODACI: Sveučilište u Zagrebu i dalje u donjem dijelu ljestvice kvalitete

Sveučilište u Zagrebu zabilježilo je blagi rast na najnovijoj ljestvici kvalitete QS World University Rankings i nalazi se na zbirnoj poziciji između 751. i 800. mjesta, dok je na prošloj bilo između 801. i 1000. mjesta.

QS World University Rankings godišnja je publikacija u kojoj se svjetska sveučilišta rangiraju prema kvaliteti. Njezino šesnaesto izdanje u četvrtak je objavila tvrtka za globalnu analizu visokog obrazovanja Quacquarelli Symonds (QS). Na ljestvici je tisuću najboljih svjetskih sveučilišta.

Sveučilište u Zagrebu sada je prvo u Hrvatskoj i jedino hrvatsko na toj ljestvici te 305. u Europi. Na istoj je poziciji sa Sveučilištem u Mariboru, dok je Sveučilište u Ljubljani pozicionirano između 591. i 600. mjesta, a bilo je između 651. i 700. Sveučilište u Beogradu nalazi se između 801. i 1000. mjesta kao i na prošloj ljestvici.

Prvo mjesto na ljestvici kvalitete zauzeo je Massachusetts Institute of Technology (MIT) već osmu godinu zaredom. Na drugom i trećem mjestu također su američka sveučilišta: Stanford i Harvard.

Najbolje europsko i britansko sveučilište je Oxford, koji se popeo na četvrto mjesto, a njegov ‘sunarodnjak’ Cambridge pao je na sedmo.

Najbolje sveučilište kontinentalne Europe je ETH Zuerich, koje se popelo na 6. mjesto – najviše ikada.

Dva najbolja azijska sveučilišta ponovno su u Singapuru: National University of Singapore i Nanyang Technological University, oba na 11. mjestu. U Latinskoj Americi najviše rangirano sveučilište je Universidad de Buenos Aires, koje zauzima 74. mjesto.

Prilikom rangiranja QS u obzir uzima šest pokazatelja: akademski ugled, ugled kod poslodavaca, citiranost po fakultetu, omjer studenata i nastavnog osoblja, udio međunarodnog fakultetskog osoblja i udio međunarodnih studenata.

Komentiraj