EPA/PATRICK PLEUL

NOVI PLAN NOVE VLADE Danska želi tražiteljima azila oduzimati novac i nakit

Danska vlada predložila je da se tražiteljima azila oduzimaju stvari i dragocjenosti, kojima bi platili svoj smještaj. Ova je informacija izazvala brojne kritike diljem svijeta. Ministrica integracije Inger Stoejberg rekla je kako bi policiji trebalo biti dozvoljeno od tražitelja azila zaplijene dragocjenosti kojima bi platili smještaj, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Usporedila je izbjeglice sa nezaposlenim Dancima koji moraju prodavati svoju imovinu i stvari kako bi mogli dobiti beneficije. Dodala je kako se ne bi oduzimali predmeti poput vjenčanog prstenja, satova ili predmeta sa ‘sentimentalnom vrijednosti’ Vox je ovaj plan nazvao ‘okrutnim’, dok ga je Washington Post opisao kao ‘ekstremnim’.

U Dansku će ove godine stići oko 20 tisuća tražitelja azila, a prošle ih je godine primila pet tisuća manje. Očekuje se, pak, da bi ih sljedeće godine trebala primiti 25 tisuća.

Ovaj su prijedlog podržale vladajuća stranka desnog centra Venstre, ako i krajnje desna, antiimigracijska, narodna stranka (Dansk Folkeparti). Glasanje bi se trebalo održati do veljače sljedeće godine.

U priopćenju Ministarstva integracije stoji kako bi ovaj zakon vlastima dopuštao da pretraže odjeću i prtljagu tražitelja azila i ostalih migranata koji bez dozvole ostaju u Danskoj. Zachary Whyte, stručnjak za integraciju i azil sa Sveučilišta u Kopenhagenu rekao je za Washington Post kako je prilično teško shvatiti radi li se o nekoj šali ili su ozbiljni. “Tražitelji azila u Danaku obično ne dolaze sa velikim svotama novca ili vrijednim nakitom”, rekao je.

Nova vlada, izabrana u lipnju, obećala je da će postrožiti zakone imigracije. Dosada su već srezali beneficije za nove pridošlice, kao i ograničili pravo boravka.

Komentiraj