NOVI OBLIK POREZNE UTAJE: Dvije trećine lokala vara državu na računima

Porezne vlasti ovog su ljeta suočene s novim oblikom porezne utaje. Dvije trećine lokala, kako u četvrtak piše Večernji, vara državu tako što turistima umjesto pravih fiskalnih računa izdaju predračune.

Porezne vlasti napominju da su u prvih sedam mjeseci ove godine pokucale na vrata oko deset tisuća lokala i drugih privrednih subjekata, obveznika fiskalizacije, te da su kod dvije trećine njih otkrili propuste u provedbi propisa. Svaki četvrti lokal u koji su ušli inspektori zaradio je novčanu kaznu i prekršajnu prijavu.

Nefiskalizirani računi nisu novost u poslovanju poduzetnika i oni ih izdaju kada poslovnim partnerima šalju informativne ponude ili kada nisu sigurni da će oni platiti račun. Predračun nije novost, ali novost s početka ove godine i posljednjeg kruga porezne reforme jest da je država obvezala poduzetnike da na svakom takvom predračunu velikim slovima napišu da to nije fiskalizirani račun pa su pojedini vlasnici lokala gostima izdali predračune koji izgledaju kao računi.

“Izdavanje predračuna, ponuda, narudžbi i sličnih dokumenata umjesto fiskaliziranih računa najteži je porezni prekršaj i prema prekršiteljima se primjenjuju sve zakonom dopuštene mjere uključujući i zabranu rada”, kazali su iz Porezne uprave za Večernji.

Komentiraj