HINA/ Dario GRZELJ

NOVI OBITELJSKI ZAKON Izvanbračni i bračni parovi više nemaju ista prava

Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada je u četvrtak usvojila odgovor na zahtjev Ustavnog suda Republike Hrvatske za dostavu obavijesti u vezi s pokretanjem postupka donošenja novog Obiteljskog zakona. Kako piše Jutarnji list, novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona ovih je dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a.

Nova verzija ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji zbog koje je premijer Andrej Plenković prošli prijedlog hitno povukao iz procedure. Ali, prema novom prijedlogu Obiteljskog zakona, izvanbračni i bračni parovi više neće imati jednaka prava. Također, izvanbračna zajednica više ne stvara osobne i imovinske učinke kao što to čini bračna zajednica.

Kada su u pitanju prava roditelja i obrazovanje djece u čl. 108. ubačen je stavak koji glasi “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.

Isto tako, uvodi se još jedna promjena – razvod rositelja maloljetne djece ponovo će se morati pokretati na sudu, što znači da će se morati angažirati odvjetnici i morat će se održati najmanje jedno ročište više nego dosad. Tijekom konfliktnog razvoda u kojem će svaki roditelj angažirati svog odvjetnika, dijete će, kao i dosad, dobiti svog ‘odvjetnika’, odnosno posebnog skrbnika iz Centra za posebno skrbništvo. No on neće biti besplatan nego će ga plaćati roditelji sukladno odvjetničkoj tarifi.

Komentiraj