Novi neočekivani rezultati istraživanja agencije 2×1 komunikacije

Agencija za istraživanje javnog mijenja 2X1 Komunikacije u razdoblju od 13. do 23. veljače napravila je anketu na uzorku od 3.000 ispitanika koja bi mogla izazvati brojne reakcije zbog po mnogima neočekivanih rezultata u koje je mnogima teško povjerovati. Ispitanicima su postavljena četiri pitanja vezana uz aktualna politička zbivanja u Hrvatskoj. Prema rezultatima ankete HDZ je najpopularnija stranka u Hrvatskoj te ju podržava 36,1 posto ispitanika. Prednost HDZ-a ispred SDP-a prema ovoj anketi iznosi gotovo dvadeset posto jer SDP podržava samo 16,9 posto ispitanika.

[quote_box_center]

  • Agencija za istraživanje javnog mijenja 2X1 Komunikacije u razdoblju od 13. do 23. veljače napravila je anketu na uzorku od 3.000 ispitanika
  • Prema rezultatima ankete HDZ je najpopularnija stranka u Hrvatskoj te ju podržava 36,1 posto ispitanika
  • Prednost HDZ-a ispred SDP-a prema ovoj anketi iznosi gotovo dvadeset posto

[/quote_box_center]
Treba naglasiti da se rezultati ankete agencije 2X1 Komunikacije jako razlikuju od većine ostalih anketa prema kojima je prednost HDZ-a pred SDP-a između pet i deset posto. Na trećem mjestu se i u ovoj anketi nalazi Živi zid kojeg podržava 8,4 posto ispitanika, dok se na četvrtom mjestu pomalo iznenađujuče nalazi HSS s podrškom 4,3 posto ispitanika. Tek iza HSS-a nalaz se Orah s 3,1 posto podrške, a potom slijede HNS i Laburisti čija podrška je ispod tri posto. Vjerojatno će mnogi dovoditi u pitanje rezultate ove ankete prema kojima je prednost koalicije okupljene oko HDZ-a ispred koalicije okupljene oko SDP-a doseže čak 23,4 posto jer desnu koaliciju podržava 44,93 posto ispitanika, a lijevu 21,53 posto.

Većina anketiranih u anketi agencije 2X1 Komunikacije podržava ideju o prijevremenim parlamentarnim izborima. Za ranije održavanje izbora izjasnilo se 67,3 posto ispitanika dok bi tek 21 posto ispitanika dalo šansu vladi Zorana Milanovića da odradi mandat do kraja. Isto tako gotovo 75 posto ispitanika u ovoj anketi ne podržava rad aktualne vlade, a podršku vladi dalo je samo 21 posto ispitanih građana.

Zanimljivi su rezultati na posljednje pitanje koje je postavljeno u ovoj anketi, a odnosi se na popularnost predsjednika dvije najveće stranke. Prematim rezultatima 27,6 posto birača smatra da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozitivniji političar od premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, dok nešto manje od 12 posto ispitanih smatra da je aktualni predsjednik Hrvatske vlade ipak pozitivniji političar od predsjednika HDZ-a. Međutim, na ovom pitanju najviše je onih koji su neodlučni i onih koji smatraju da niti jedan nije pozitivan. Tako je 36,5 posto ispitanih izjavilo da se ne mogu odlučiti koji im je od ove dvojice političara pozitivniji, a njih 24 posto izjavilo je da niti jedan nije pozitivan. Ovi bi se podaci lako mogli protumačiti kao potvrda rezultat ostalih anketa u kojima su uoravo ova dva političara na vrhu najnegativnije ocijenjenih hrvatskih političara.Iako se rezultati ove ankete jako razlikuju od svih ostalih anketa koje se provode u hrvatskom medijskom prostoru, Nacional je odlučio objaviti rezultate jer se na prošlim predsjedničkim izborima pokazalo da su ankete agencije 2X1 Komunikacije najtočnije predvidjele ishod tih izbora te su bile jedine ankete koje su predvidjele pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović i poraz Ive Josipovića.

Komentiraj