‘Novi nastavak’ sage: Ukrajinski šef diplomacije poručio da Dodik laže, tvrdi da je ikona ukradena

Autor:

Armin Durgut/PIXSELL, Screenshot/N1

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio je u srijedu predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika da lažima pokušava prikriti činjenicu kako je ikona koju je poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu ukradena.

Šef ukrajinske diplomacije reagirao je objavom na Twitteru nakon što je Dodik u utorak ustvrdio kako je skandal koji je izbio zbog spornog podrijetla ikone zapravo utemeljen na “lažima medija iz Federacije BiH”.

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i ciničnim ruskim diplomatima koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, napisao je Kuleba.

Dodik je u utorak po izlasku iz bolnice u Banjoj Luci prvi puta komentirao skandal s ikonom otkako je on izbio 14. prosinca kada je on navodnu umjetninu uručio Lavrovu.

Dodik je kazao kako je on ikonu dobio ali nije pojasnio od koga i kada.

“Ja ću ih pozvati i javno im vratiti ikonu a oni neka dalje objašnjavaju”, izjavio je Dodik.

Ustvrdio je kako nema dokaza da je ikona vlasništvo Ukrajine unatoč činjenici da je na njenoj poleđini pečat u vosku koji potvrđuje da je ona registrirana u toj zemlji i to još 20-ih godina prošlog stoljeća.

Nakon što je ta činjenica postala javno dostupna ruski ministar Sergej Lavrov vratio je ikonu veleposlanstvu BiH u Moskvi a veleposlanik Željko Samardžija kojega je na to mjesto postavio upravo Dodik umjetninu je osobno donio u Sarajevo i navodno je predao osobama iz Dodikova ureda.

Unatoč preporuci Rusije da se utvrdi točno podrijetlo ikone ona je ostala skrivena i do nje nije mogla ni policija iako je Tužiteljstvo BiH odlučilo poduzeti predistražne radnje o cijelom skandalu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.