Novi način kontracepcije mogao bi umanjiti problem mačaka lutalica

Procjenjuje se da na svijetu živi oko 600 milijuna domaćih mačaka, a 80% njih su divlje ili lutalice. Sterilizacija pomaže u sprječavanju rađanja mačaka lutalica i pretrpanih skloništa za životinje.

Suzbijanjem populacije divljih mačaka također se smanjuje rizik da te životinje hvataju divlje životinje, kao što su ptice, mali sisavci i gmazovi. Sada su znanstvenici najavili potencijalnu novu metodu mačje kontracepcije koja se pokazala vrlo obećavajućom. Radi se o dugotrajnoj kontracepcijskoj injekcije koja sprječava ovulaciju.

Poticaj za studiju o dokazivanju opravdanosti novog načina kontracepcije mačaka “bio je zapravo rješavanje problema prenapučenosti  i neophodne eutanazije mnogih tih životinja u skloništima”, rekao je dr. Bill Swanson, direktor istraživanja.

Put do nove kontracepcijske metode za mačke započelo je otkrićem u laboratoriju dr. Davida Pépina, izvanrednog profesora na Medicinskom fakultetu Harvarda. On i njegovi kolege proučavali su hormon prisutan u folikulima jajnika, sloju stanica oko jajne stanice sisavaca koji potiče njezin rast. Kako bi saznali više o funkciji hormona, istraživački tim ubrizgao je ženkama miševa gen koji ga proizvodi, u biti dajući miševima dodatnu dozu prirodnog hormona. “Na naše veliko iznenađenje, to je u biti zaustavilo većinu aktivnosti jajnika kod glodavaca i učinilo ih potpuno neplodnima”, rekao je Pépin. “Mislili smo, dobro, ovo je vrlo zanimljiv alat, ali za što ga možemo koristiti?”

Za studiju o kontracepciji znanstvenici su radili s devet ženskih mačaka, koje su sve imale imena inspirirana bivšim prvim damama SAD-a: Michelle, Betty, Abigail, Nancy, Dolly, Barbara, Rosalyn, Jacque i Mary. Tri mačke bile su kontrolna skupina, dok je šest dobilo injekcije gena dotičnog hormona, povezanog s blagim virusom. Virus se probija do mišićnih stanica, koje su iznimno dugovječne. “Onda će, u osnovi, DNK samo plutati okolo”, rekao je Swanson. A budući da mišićne stanice traju tako dugo bez zamjene, gen također ostaje tu.

Genomi mačaka ostali su nepromijenjeni dodatkom ovog gena. “U osnovi to je nacrt za stvaranje proteina, koji nije ugrađen u DNK životinje”, rekao je Pépin.

Ali gen uzrokuje da mačje tijelo proizvodi hormon koji sprječava razvoj folikula jajnika. Bez sazrijevanja ovih stanica oko jajašca, mačke ne ovuliraju i stoga ne mogu zatrudnjeti, piše CNN.

“Vrlo smo optimistični da će ovo biti koristan proizvod i da ćemo ga na kraju odobriti i ponuditi, ali to se neće dogoditi u sljedećih godinu ili dvije”, naglasio je Pépin.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner