Novi načelnik zagrebačke policije želi iskorak u proaktivnom postupanju i prevenciji nedjela

hina

Novi načelnik zagrebačke policije Marko Rašić (desno na fotografiji), koji je u srijedu stupio na tu dužnost, najavio je na svom predstavljanju novinarima kako će dati sve od sebe da sa suradnicima napravi iskorak u proaktivnom postupanju i prevenciji kaznenih djela i prekršaja te da će ustrajati u beskompromisnoj borbi protiv korupcije, gospodarskog i organiziranog kriminaliteta i droga.

Rašić koji će u idućih pet godina voditi najveću policijsku upravu u Hrvatskoj rekao je također da će se zauzimati za što bolju suradnju s građanima, mjesnim odborima, gradskim četvrtima, lokalnim čelnicima, državnim institutima i nevladinim organizacijama, a nada se izuzetno dobroj suradnji s braniteljskim udrugama i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

Rašić je jedan od 18 načelnika policijskih uprava koji su u srijedu stupili na tu dužnost, pošto ih je nakon internog oglasa imenovao ministar unutarnjih poslova na prijedlog glavnog ravnatelja policije.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina (lijevo) rekao je da je Rašić čovjek s bogatom policijskom i profesionalnom karijerom koji je obavljao niz visokih dužnosti u MUP-u. Policijska uprava zagrebačka na području grada i županije ima više od milijun stanovnika te ima najveći broj kaznenih djela i prekršaja u Hrvatskoj, rekao je Milina.

Glavni ravnatelj očekuje da će zagrebačka policija i Ravnateljstvo policije napraviti dodatni iskorak u poboljšanju ukupne sigurnosti u Zagrebu i županiji te da će Rašić sa svojim bogatim iskustvom još više doprinijeti poboljšanju stanja sigurnosti. Jedno od težišta rada zagrebačke policije, rekao je Milina, bit će i sigurnost turističke sezone koju žele podići na višu razinu tijekom čitave godine.

Rašić za sebe kaže da je karijerni policajac koji je u službi od 1985., bio je sudionik Domovinskog rata i ratni zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko. Karijeru je nastavio u Slavonskom Brodu, a 1996. dolazi u MUP na mjesto načelnika temeljne policije. Iskustvo je stjecao i u drugim zemljama.

Kao načelnik vodio je brodsko-posavsku policiju, potom je od 2004. do 2008. bio pomoćnik glavnog ravnatelja policije i nakon toga devet godina načelnik u sisačko-moslavačkoj policiji.

Na novinarski upit o prekršajnoj prijavi protiv sisačke gradonačelnice zbog vrijeđanja policajaca, koja nije baš dobro odjeknula u javnosti, Rašić je rekao da je služba kriminalističke policije protiv nje podnijela optužni prijedlog, smatrajući da imaju utemeljene dokaze i argumente s obzirom da se u više navrata oglušila na njihova traženja, ali je ta služba kasnije odustala od procesuiranja nakon analize policijske uprave i Ravnateljstva policije.

Osvrćući se na stanje sigurnosti u Zagrebu, odnosno godišnje izvješće koje pokazuje da je najviše kaznenih djela počinjeno u centru i da su u porastu kaznena djela protiv spolnosti Rašić je rekao da će dati sve od sebe da svi skupa daju doprinos da stanje sigurnosti bude dobro i povoljno, da bude povoljno stanje javnog reda i mira, da zadržimo povoljno i popravimo stanje sigurnosti u cestovnom prometu. Akcent će biti zasigurno na prevenciji kaznenih djela pa tako i tih, rekao je Rašić.

Glavni ravnatelj je rekao da će se raditi na kadrovskom popunjavanju temeljem prioriteta koji su vezani za ispunjavanje uvjeta za Schengen i za čuvanje buduće vanjske granice Europske unije, ali da će zasigurno posebnu pažnju usmjeriti na popunjavanje kadrova u zagrebačkoj policiji.

Komentiraj