Novi model prikupljanja otpada već je na vratima, kazne su vrtoglave, a pojavio se novi problem koji je opet udar na građane

O novom načinu odvoza otpada u Zagrebu danima se nižu same kritike. Novi model prikupljanja otpada u glavnom gradu kreće od 1. listopada. No, otkriveni su novi problemi, a kazne za građane su itekako visoke.

Otvorenim pitanjima, o kojima su mediji već nebrojeno puta izvještavali, prije nekoliko dana pridružilo se još jedno. Naime, ZG vrećica u koje bi trebalo odlagati sav komunalni otpad odnosno sve ono što se ne odvaja, u velikom broju trgovina naprosto nema. Zagrebačka Čistoća navela je da su vrećice dostupne na 500 prodajnih mjesta, ali realno ih u brojnim trgovinama nema ili su ostale samo one najskuplje od 40 litara zapremine koje se prodaju po 80 kuna za 10 komada. Podsjetimo, u ponudi bi trebale biti i one od 10 litara za 20 kuna i one od 20 litara za 40 kuna.

Na zapadnom dijelu Zagreba samo jedna trgovina na blagajni ima ZG vrećice i to one najskuplje od 40 litara.

“Sve smo ostalo prodali’, rekao je za Poslovni.hr blagajnik koji nema informaciju hoće li i kada ZG vrećice ponovno stići u trgovinu. Na ovaj problem žale se brojni građani i na društvenim mrežama.

ZG vrećice trebale su prema najavama biti dostupne na 500 prodajnih mjesta u glavnom gradu i trebale bi biti dostupne na:

 1. kioscima Tiska
 2. kioscima Daily Press-a
 3. kioscima iNovine
 4. INA benzinskim postajama
 5. Interspar i Spar trgovinama
 6. Konzum trgovinama
 7. Lidl trgovinama
 8. Kemoboja trgovinama
 9. Tekstilpromet trgovinama
 10. Vrutak trgovinama
 11. Poslovnicama holdinga.

Važno je naglasiti da primjena novih pravila počinje sutra 1. listopada, a kazne za odlaganje miješanog komunalnog otpada u vrećicama koje nisu ZG vrećice kreću se od 500 kuna za fizičke i 1.000 kuna za pravne osobe.

Tomašević: “Prodano je 450 tisuća paketa vrećica. Građani očito žele red”

Komentiraj