Novi ministri stigli u Banske dvore, evo prvih izjava

Na sastanak s predsjednikom Vlade u četvrtak oko 11:30 sat stigli su budući ministri. Podsjetimo, Plenković je sinoć smijenio Gabrijelu Žalac, Nadu Murganić i Tomislava Tolušića, ranije su ostavke dali Lovro Kuščević i Goran Marić, a Marija Pejčinović Burić izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Među prvim je u Banske dvore stigao nasljednik Lovre Kuščevića, Ivan Malenica. On je novinarima rekao da je poziciju ministra prihvatio jer se radi o novom izazovu u karijeri i jer želi nešto napraviti na području javne uprave.

Kaže da želi demistificirati javnu upravu i vratiti povjerenje građana. “Želim da javna uprava bude servis građana i da mi svi budemo zadovoljni”, rekao je Malenica.

Nakon Malenice u Vladu je stigao i nasljednik Gorana Marića, Mario Banožić. “S obzirom na donesene strateške planove, vjerujem da je dosadašnji odnos po pitanju državne imovine, koja je zapuštena, nije bio adekvatan prema njoj, nije na ponos”, rekao je Banožić. Upitan što treba biti u državnom vlasništvu, Banožić je odgovorio: “Ono što zemlju čini konkurentnijom. Postoji popis tvrtki koje su u strateškom interesu”.

Josip Alardović, nasljednik Marka Pavića, kazao je kako se nada da će opravdati povjerenje i odgovorno obavljati posao kako bi se rezultati vidjeli u kratkom roku. Istaknuo je da je u ministarstvu velika većina stvari rađena dobro. “Pozvat ćemo socijalne partnere na dijalog, na obnovu Gospodarsko-socijalno vijeće i da socijalnim dijalogom rješavamo probleme koji su nam se u nekom trenutku pojavili”, rekao je Aladrović.

Komentirajući referendum o mirovinskoj reformi rekao je: “Pustimo da Vlada i Ministarstvo uprave obave svoj posao, vidjet ćemo kako će ti glasovi biti brojeni, je li ih dovoljno i pustimo da se dogodi ono što će u budućim trenucima biti bitno za mirovinsku reformu”.

Što se tiče postupka pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, Aladrović je rekao da se radi o manjem previdu, da Povjerenstvo odlučuje o tom predmetu te da će poštovati odluku Povjerenstva, kakva god ona bila.

Nasljednica Tomislava Tolušića, Marija Vučković, rekla je kako je zahvalna na časti i odgovornosti te da će u svom budućem resoru nastaviti raditi ono što je započeto. “Nastavljamo kako smo radili dosad, a vjerujemo da ćemo je uspjeti i nadograditi”, rekla je Vučković.

Suradnju sa sada već bivšim ministrom Tolušićem Vučković je ocijenila odličnom. “Radimo novu razvojnu strategiju koja nije napravljena godinama, provest ćemo digitalizaciju, izgradnju izvještajno-upravljačke platforme koja je nedostajala, uvest ćemo poljoprivredinike u digitalizaciju, raditi s ribarima na korištenju fondova, raditi na poboljšanju njihovog položaja, izraditi strateški plan za novo programsko razdoblje”, kazala je.

Komentiraj