Novi ministar zdravlja ukida hitni program za oboljele od raka

Goran Jakus/PIXSELL

Program za teško oboljele onkološke pacijente, prema kojemu su od dijagnoze do liječenja trebala proći tek 72 sata, ukida se, javlja Nova TV.

“Program 72 sata nije nikad niti zaživio i zapravo, ja nemam niti obustaviti nešto što nije zaživjelo u time kako treba”, kaže o svemu ministar zdravlja Dario Nakić.
“To nisu bolesnici koji imaju 20 godina, pa su to mladi ljudi koji nemaju nikakvih drugih bolesti pa idete na operaciju. Već se radi o starijoj populaciji koji su često srčani bolesnici, teški kardiopati, bolesnici sa bubrežnim bolestima, plućnim bolestima, dijabetičari…Vi njih zapravo i morate pripremiti do te operacije da bi oni zapravo mogli sigurno otići na tu operaciju”, ističe Nakić.

Predsjednica Udruge Europa Donna iz osobnog iskustva zna učinkovitost programa 72 sata.

“Od tog dana kad shvatite da imate malignu bolest, za svakog pacijenta je neobično važno da bude obrađen što prije. Ako je nemoguće u ta 72 sata napravit operaciju, jer naravno, nije kod svih pacijenata to izvedivo, ali je jako važno da se u ta 72 sata u biti zna plan liječenja i sudbina takvog pacijenta koji se osjeća spokojan, koji se osjeća mirnije i bolje, ako zna da će biti operiran vrlo brzo”, kaže Vesna Ramljak, dodajući kako je mnogo žena oboljelih od karcinoma dojke prošlo kroz ovaj program.

Ramljak: Pacijentice oduševljene

“Bile su oduševljene, jer mi ne samo da smo im osigurali brzu dijagnostiku u jednom danu, nego su one u roku od tri dana bile i operirane i psihički i puno jače i puno bolje su se držale u odnosu na neke pacijente koji moraju duže čekati”, dodaje Ramljak.

Bivši pomoćnik Siniše Varge poručuje kako se program 72 sata itekako provodio, što potvrđuju i brojke.

“Od travnja prošle godine do prosinca, zbrinuto je negdje 2300 pacijenata u pet hrvatskih KBC-ova”, kaže dr. Dragan Korolija Marinić.

Komentiraj