HINA /Zvonimir KUHTIĆ

NOVI MAILOVI Proces pun pogodovanja dijelu povlaštenih vjerovnika

Portal Index.hr u petak je objavio nove mailove, koji pokazuju da je proces provedbe lex Agrokora bio pun pogodovanja dijelu povlaštenih vjerovnika.

Nije poznato koliko je točno kome od dobavljača isplaćeno, a iz mailova, navodi Index, je vidljivo da je Ante Ramljak popuštao pod pritiskom određenih dobavljača i davao im tretman koji drugi nisu imali. Oni su, dodaje se, prebacivali svoj stari dug u granični i tako se spašavali od otpisa.

Iz novih je mailova vidljivo da su neki povlašteni dobavljači uspjeli teret mjenica prebaciti na Agrokor, odnosno natjerati Agrokor da natrag uzme mjenice kojima ih je platio Todorić, a njihova su potraživanja tada razvrstana u granični dug.

“Marica Vidaković iz Kraša rekla je je da će napraviti eksploziju na televiziji”, navodi se u mailu koji je članovima Borg grupe poslala direktorica Agrokorova sektora riznice. “Rekla mi je da se poziva na članak 40. Stavak 3. Na mjenice koje su za nju instrument osiguranja plaćanja, a kod nas su mjenice koje imaju datum i iznos na sebi instrument plaćanja”, dodaje se u mailu.

Iz korespondencije je vidljivo da se Vidaković uspjela izboriti da se Kraševe mjenice vrate Agrokoru te da se račun za robu koji se vodio kao “plaćen” počne voditi kao “neplaćen”. U tome su, piše Index, uspjeli Kraš, Podravka i Badel, a vrlo vjerojatno i još neke tvrtke koje se spominju u mailovima: Atlantic Trade, Protector&Gable i Nestle Adriatic.

Također, iz mailova bi se moglo zaključiti da su neki dobavljači još u Todorićevo vrijeme imali bolji status, odnosno plaćalo im se ranije nego ostalima.

Komentiraj