Novi kalifornijski zakon zahtjeva dodatne mjere za sigurnost djece na internetu

Unsplash/Annie Spratt

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je nedavno potpisao zakon, koji ističe da će se morati dodatno poraditi oko sigurnosti djece na internetu, prenosi engadget.com.

Zakon stupa na snagu u srpnju 2024. godine, a bit će zanimljivo vidjeti koje će se promjene na internetskim platformama do tad uvesti.

Ističe se da će internetske i društvene platforme morati dodatno razmotriti interese, zadane postavke privatnosti i sigurnosti, koje štite mentalno, fizičko zdravlje i dobrobit maloljetnika.

Iako je do sad već mnogo toga poduzeto, a platforme su maksimalizirale sigurno korištenje i omogućile razne opcije roditeljske kontrole, zakon će tvrtkama na internetu zabraniti prikupljanje osobnih podataka i informacija o maloljetnim korisnicima, podataka o njihovoj lokaciji, koje se kasnije mogu koristiti za razne svrhe online usluga i slično.

Zakon je dočekan i kritikama, koje ističu da potvrda dobi dodatno povećava napore i probleme te narušava privatnost. Za implementaciju zakona formirana je grupa Children’s Data Protection Working Group, koja će predložiti najbolje načine oko uvođenja odredbi i prijedloga te pripremiti izvještaj o tome kako najbolje i sigurno zaštititi djecu na internetu.

Komentiraj