NOVI IZAZOV Wim Wenders će režirati operu u Berlinskoj državnoj operi

facebook.com

Berlinska državna opera, jedna od najvećih njemačkih opernih kuća u utorak je najavila suradnju s kultnim filmskim redateljem Wimom Wendersom u sezoni 2016./17.

Prvak novoga njemačkog filma, Wenders će režirati adaptaciju opere Georgesa Bizeta “Lovci bisera”. To je njegov prvi redateljski izlet u svijet opere.

Premijernom opernom izvedbom 24. lipnja će ravnati generalni glazbeni direktor Berlinske državne opere Daniel Barenboim.

“Wenders, koji je nedavno pregovarao o suradnji s upravom prestižnoga Festivala u Bayreuthu, pristao je raditi s Berlinskom državnom operom nakon ‘dugog flertanja’ s Barenboimom”, otkrio je njezin umjetnički direktor Juergen Flimm, dodavši da je redatelj odabrao operu jednoga francuskog opernog skladatelja jer je, kako je kazao, prva koju je u životu vidio i poslušao.

S obzirom na to da je najstarija od triju berlinskih opernih kuća zatvorena 2010. godine zbog sveobuhvatnog renoviranja, predstave se održavaju u Schiller teatru.

Državna opera svjetski je ugled stekla krajem 19. stoljeća zahvaljujući istaknutim kompozitorima-dirigentima poput Felixa von Weingartena, Karla Mucka i Richarda Straussa.

Komentiraj