iMac Pro

Novi iMac Pro: Kućno superračunalo

Iako zvuči kao tipfeler, novi iMac Pro dolazi s 18-jezgrenim procesorom u jednoj od inačica.

Na WWDC-jevom Keynoteu, Apple je išao do najsitnijih detalja, opisujući tehničke performanse tog računala i znamo da će mu početna cijena biti oko 5000 dolara. Za tu cijenu dobit ćete prilično snažan hardver: Intelov Xeon procesor s osam jezgri, 32 GB RAM-a, AMD Pro Vegu s 8 GB VRAM-a te, naravno, uobičajeni 5K zaslon od 27 inča.

Pri konfiguriranju možete zatražiti da računalo bude opremljeno Intelovim Xeonom s 18 jezgri, 128 GB RAM-a, AMD Pro Vegom sa 16 GB VRAM-a te čak i SSD od 4 TB, s istim zaslonom. Ta konfiguracija još uvijek nema cijenu, vjerojatno zato što AMD Pro Vega još uvijek nije lansiran – ali na ZDNetu malo su računali. Između ostaloga, saznali smo da ćete trebati platiti dodatnih 4000 dolara samo za nadogradnju procesora, 128 GB RAM-a koštat će vas 2700 dolara više od standardnih 32 GB, a dvostruki VRAM povećat će ukupnu cijenu za još 2000 dolara.

Kupnja SSD-a još uvijek je skupa transakcija, a verzija s 4 TB moći će dosegnuti brzinu prijenosa podataka od 3 GB/s pa i to povećava cijenu za oko 3600 dolara. Ako zbrojite i sve dodatke s početnom cijenom od 5000 dolara, doći ćete do cifre od 17.299 dolara za u potpunosti opremljen iMac Pro.

Ciljna skupina korisnika takvog hardvera prilično je malobrojna. Nadograđena videokartica iMac Proa imat će gornju granicu performansi od 22 TFLOP-a. U usporedbi s novom Xbox ONE X igraćom konzolom – koja je trenutno najsnažnija konzola na tržištu s mogućih 6 TFLOP-a – možemo zaključiti da su performanse Mac Proa zaista snažne.

Ako nemate VFX studio ili ne radite na nekakvom CGI projektu, ne morate biti razočarani, jer vam takve performanse još dugo neće biti potrebne.

Komentiraj