Novi glavni tajnik UN-a se zalaže za novi pristup miru

EPA/JUSTIN LANE

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je predstavio u utorak Vijeću sigurnosti svoje viđenje međunarodne organizacije, čiju je ulogu potrebno revitalizirati vodeći diplomaciju usmjerenu na sprječavanje sukoba.

“Treba nam  potpuno novi pristup”, ocijenio je bivši portugalski premijer i bivši UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice (UNHCR) u prvom govoru pred Vijećem nakon što je stupio na dužnost 1. siječnja.

On je istaknuo da je u UN-u previše vremena posvećeno upravljanju krizama, umjesto njihovog sprječavanja. “Narodi plaćaju previsoke cijene”, zaključio je. Obznanio je da namjerava pokrenuti inicijativu poticanja posredovanja u sklopu jačanja diplomacije za mir, bez dodatnih pojedinosti.

Novi glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres želi da u 2017. apsolutni prioritet bude mir i pozvao je međunarodnu zajednicu da se posveti tom cilju u poruci objavljenoj na prvi dan nove godine kada je preuzeo dužnost. Nasljednik Ban Ki-moona je već naznačio obrise strategije svoje reforme te organizacije i naglasio napore s ciljem okončanja sukoba, od Sirije do Južnog Sudana.

On će morati raditi s duboko podijeljenim Vijećem sigurnosti, nesposobnim dogovoriti okončanje šest godina dugog građanskog rata u Siriji.

“Najveći poraz međunarodne zajednice danas je njezin neuspjeh u sprječavanju sukoba i u jamčenju svjetske sigurnosti”, napisao je Guterres u članku objavljenom u ponedjeljak u američkom časopisu Newsweek.

“Tamo gdje bjesne ratovi, potrebno nam je posredovanje, arbitraža i kreativna diplomacija koju podržavaju sve zemlje” čime je dao naslutiti  izravniju umiješanost u velika pitanja od svog prethodnika.

“Previše prilika za sprječavanje sukoba je izgubljeno jer među državama članicama nije vladalo međusobno povjerenje”, istaknuo je.

“Danas moramo dokazati sposobnosti vođenja i pojačati vjerodostojnost i autoritet Ujedinjenih naroda i staviti mir u prvi plan”, zaključio je.

Njegove planove osnaženja UN-a bi mogao poremetiti novi američki predsjednik Donald Trump čije su namjere u pogledu vanjske politike još nejasne.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]