Novi dokument pokazuje da je u mobingu Dijane Zadravec sudjelovao i ministar zdravstva Vili Beroš

Nacional otkriva obrazloženje Hrvatske liječničke komore koje opisuje kako je otvorena afera oko KBC-a Sestara milosrdnica i zašto je skandal bez presedana da vodstvo bolnice i dalje brani Dijani Zadravec javne istupe, iako redom padaju optužbe protiv nje

Tjedan dana nakon što je liječnica Dijana Zadravec, nekadašnja predstojnica Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Kliničkog bolničkog centra Sestara milosrdnica u Zagrebu i zviždačica koja je pune dvije godine upozoravala na goleme nepravilnosti i nezakonitosti u toj bolnici, ostvarila dvije ključne pobjede – u postupku pred Hrvatskom liječničkom komorom odbijen je zahtjev da joj se oduzme licenca, odnosno da joj se de facto zabrani obavljanje posla u struci, a Općinski građanski sud u Zagrebu donio je presudu da je nezakonito smijenjena s mjesta predstojnice u Vinogradskoj i da je ondje bila sustavno zlostavljana – Nacional je dobio na uvid dokument Hrvatske liječničke komore (HLK) koji precizno opisuje kako je zapravo otvorena afera oko bolnice u Vinogradskoj, u kojoj su u protekle dvije godine razotkrivene brojne nezakonitosti i ozbiljne sumnje u pronevjeru javnog novca. Radi se o obrazloženju odluke Časnog suda HLK-a koji je, nakon dugotrajnog postupka, odbio zahtjev da se liječnici i zviždačici Dijani Zadravec oduzme licenca, odnosno, mogućnost rada u struci.

Zahtjev za to podnio je liječnik Vladimir Kalousek, uz tvrdnju da ga je ona najprije internom komunikacijom u bolnici, a zatim i javnim istupima, prozvala da je počinio kaznena djela, „uzimao novac od pacijenata i tako dalje“, zbog čega se on „loše osjećao“. U prilog svojim tvrdnjama dostavio je e-mailove i više desetaka tekstova iz medija, ali je i izazvao čuđenje članova Časnog suda kojim je predsjedala Tanja Pavelin: u njima, naime, Kalousekovo ime gotovo uopće nije spominjano. „Slučajno sam 2020. godine pronašla dokumentaciju skrivenu pod papirima dr. Kalouseka koju je on potpisivao, a tiče se financijskih poslova. Radilo se o dokumentima vezano uz potrošni materijal što on nije bio ovlašten potpisivati jer je njegov zadatak bio provoditi pretrage nad pacijentima. Upravo zbog toga sam obavijestila ravnatelja bolnice i nadležna tijela, a kako je izostala reakcija, slušajući savjet pravnika, podnijela sam kaznenu prijavu. Nakon toga su uslijedili brojni medijski napadi na mene i nitko me nije branio, pa sam bila prisiljena iznositi činjenice i odgovarati na pitanja o poslovanju“, dio je svjedočenja Dijane Zadravec pred tim tijelom. Liječnik Kalousek, pak, najprije je tvrdio da uopće nema pojma čemu služi obračunski list, a kada mu je to objašnjeno, priznao je da su ti dokumenti potpisivani i na mjestima gdje je svoj potpis trebala staviti upravo Zadravec kao predstojnica. „Potpisivao sam se po cijelom tom papiru. Nisam smatrao da je to bitno. Ne smatram da predstavlja ikakav problem što sam stavljao svoj potpis na mjesto predstojnice Zavoda“, kazao je, između ostalog, liječnik Kalousek.

Dvojben način potrošnje bolničkog materijala, inače, tek je manji dio nepravilnosti koje je Zadravec razotkrila u Vinogradskoj, a koje su naknadno potvrdile inspekcije više ministarstava i drugih tijela u dokumentima koji su potom preko godinu i pol dana skrivani od javnosti. Izuzev pokrenutih postupaka, koji će, po svemu sudeći, rezultirati globama koje će na koncu izravno ili neizravno platiti država, glavni akteri nikada nisu snosili bilo kakve sankcije. I ministar zdravstva Vili Beroš uporno se i konstantno odbija konkretno izjasniti o toj aferi, na koju je pismeno upozoravan više puta.

Liječnik Vladimir Kalousek tužio je Dijanu Zadravec Časnom sudu HLK-a, ali na iznenađenje članova tog tijela u dokumentaciji koju je dostavio njegove ime se gotovo uopće i ne spominje. Spor je izgubio

Disciplinski postupak protiv ove liječnice vođen je pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore na temelju prijave njenog kolege Vladimira Kalouseka, a predmet je najprije došao pred Povjerenstvo za medicinsku etiku HLK-a, u kojemu redom sjede liječnici s vrlo malo ili nimalo znanja o pravu. Oni su ga stoga proslijedili u daljnji postupak pred Časnim sudom HLK-a, koji je prošlog tjedna okončan u kratkom roku pobjedom Zadravec i odbijanjem zahtjeva da joj se trajno oduzme liječnička licenca. Pojednostavljeno rečeno, argument je bio iznimno jasan: time što je ova zviždačica upozoravala vodstvo bolnice o kriminalu koji se ondje događao godinama te time što je o tome i javno progovorila, nije prekršen Kodeks medicinske etike bez obzira na to što se nekom liječniku ili instituciji takvi postupci osobno ne sviđaju. Takav epilog znakovit je i za druga dva predmeta koja se protiv Dijane Zadravec također vode pred Hrvatskom liječničkom komorom i gdje se kao tužitelji koji zahtijevaju da joj se oduzme liječnička licenca pojavljuju sam KBC Sestara milosrdnica i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL).

Nakon što je pobijedila u prvom sporu pred HLK-om, ali je i sudski dokazano da je bila nezakonito smijenjena s mjesta predstojnice te sustavno maltretirana u toj bolnici, izvjesno je da će doći do novih sudskih postupaka u kojima će sada Zadravec tražiti sankcioniranje odgovornih. I zbog njenog maltretiranja koje još uvijek traje – odlukom vodstva bolnice, naime, i dalje je na snazi izrečena zabrana njenog istupanja u javnosti pod prijetnjom otkazom – ali i zbog prikrivanja i zataškavanja sada već evidentnog višegodišnjeg kriminala u tom zagrebačkom KBC-u. Na udaru bi se moglo naći Upravno vijeće bolnice koje evidentno nije radilo svoj posao, bivše i sadašnje operativno vodstvo KBC-a, ali i sam ministar zdravstva Vili Beroš koji je bio upoznat sa svime što se događa i nije poduzeo bilo kakav konkretan korak kako bi se to spriječilo i sankcioniralo. Dapače, novi dokumenti do kojih je došao Nacional pokazuju da je u njenom mobbingu i on imao ulogu, s državnim tajnikom i predsjednikom Upravnog vijeća KBC-a Tomislavom Dulibićem.

Naime, prije nešto više od godinu dana ravnatelj bolnice Davor Vagić donio je odluku da se Dijani Zadravec oduzme funkcija mentora mlađim studentima-liječnicima, opravdavajući to njenim navodnim povredama radnog odnosa, da bi potom Ministarstvo zdravstva donijelo privremeno rješenje kojim se odluka potvrđuje. Umjesto Beroša, potpisao ga je upravo Dulibić. Zadravec potom podnosi tužbu, oni joj odgovaraju tvrdnjom da je „preuranjena“, a na koncu ipak donose konačna rješenja kojima se mijenja mentor za dvadesetak studenata.

Dijana Zadravec upravo je na to pismeno upozorila ministra Vilija Beroša i zatražila da se zaštite njena prava. On ponovno nije reagirao.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner