NOVI DAN, NOVA PORUKA: Milanović: “Imam problem da ovakva Bosna i Hercegovina uđe u NATO”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je sudjelovao na komemoraciji u povodu obilježavanja 78. obljetnice talijansko-četničkih zločina nad mještanima Gata i okolnih poljičkih sela u zaleđu Omiša.

Na početku izjave za medije komentirao je kritike Izetbegovića i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. “Ovo neće dobro završiti. Ja sam hrvatski predsjednik, a ne BiH predsjednik. Imam problem s ulaskom takve zemlje u NATO, i to je jedna tema za razgovor”, rekao je.

Tema je i danas bila sukob sa saborskim zastupnicama Dalijom Orešković i Marijanom Puljak. “Kad sam rekao narikača, i kad sam rekao samodopadna, onda taj pridjev daje dovoljan kontekst, nema muškarca koji se bavi naricanjem. Drago mi je da se javila pravobraniteljica … kako se ono zove? Ja se kao predsjednik ove države nisam mogao sjetiti kako se ta osoba zove. Ona je osam godina radila taj posao, ali ja ne znam kako se ta osoba zove. To sve govori. Ja joj kažem da nikoga nisam uvijedio, ali neću ljude koji smatraju da se na hrvački meč može doći s nožem”, rekao je.

Dodao je da ukazuje na način na koji se radi u civiliziranim državama. “Onda valjda imam pravo ponekad otići pola koraka unaprijed. Moram poručiti i gospođama iz B.a.b.a. da mijenjaju ime i osobu koja ih predstavlja. Usput da vam kažem, gospođa Orešković je kazala da se tamo okupljaju kriminalci i prostituke, a tamo sam odlazio od 2017. do 2020., i upoznao Jagodu Bujić i neke sveučilišne profesore. Na meni je da upozorim – imam posla s prevarantima! Imam još više živaca nego što vi mislite, ona je tako njih okvalificirala. Nikada nisam napadao žene!”, poručio je predsjednik.

Naveo je da je izmotavanje na lockdown jeftino: “Što to znači, da ljudi ne smiju izaći iz kuće? Ja sam išao samo na ručak s tri osobe. Lockdown je tlapnja, cilj joj je bio da se ljudima pošalje poruka – dajte malo više distance, pazite što radite.”

“Raznorazne udruge za zaštitu žena i pravobranitelji sa mnom nisu imali problema 15 godina, i sada ga imaju? Pa dajte mi malo prostora”, rekao je i potom komentirao ponudu za borbene avione. “Protiv toga sam da se uzimaju avioni od nečlanice NATO-a. Jedna bi morala biti ponuda za nove avione, a druga za rabljene. Ovo je naša zemlja i ovdje vrijede naša pravila”, poručio je.

“Ovo se ne smije zaboraviti”

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeće na spomenik žrtvama, Milanović je rekao da treba reći tko je kriv. “Za Gatu sam čuo od svog pokojnog djeda, kao i za pokolj koji se dogodio u selu Otok, u neposrednoj blizini. Krivo je ljudsko zlo. Smetalo ih je što su ovdje djelovali partizani. Da bude sve još nadrealnije, mjesec dana prije toga potpisali su ugovor s vlašću NDH i došli ovdje ubijati Hrvate”, kazao je.

Dodao je da je njegove pretke spasila sreća da su živjeli kraj grada. “Ali ovdje u ovoj pastorali, taj narod to stvarno nije zaslužio. Ovo se ne smije zaboraviti, to je grozno upozorenje!”, poručio je predsjednik.

Komentiraj