Novi aranžmani za akustiku u Lisinskom

Nacional

IVAN DEČAK, FRONTMEN VATRE, O PRVOM KONCERTU GRUPE U LISINSKOM 29. LISTOPADA

Počeli su u virovitičkoj garaži, a nakon 17 godina karijere Vatra ima sedam studijskih albuma i pjesme koje su postale hitovi. “Tango” s aktualnog albuma “Zmajevi na vjetru” lani je šest mjeseci bio najemitiranija pjesma u radijskom eteru. Članovi su odlučili izaći iz sigurne zone i publici predstaviti nešto sasvim drukčije – 29. listopada održat će prvi koncert u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, ujedno i njihov prvi akustični. Frontmen Ivan Dečak za Nacional je rekao da su polaskani pozivom.

“Mi smo bend koji dolazi iz malene sredine koja nije imala povijest bendova, tako da smo sve što smo stvorili napravili sami, i upravo zbog toga ovakav poziv nam još više znači. Publici ćemo predstaviti potpuno nove aranžmane naših novijih, ali i starih pjesama. Na pozornici će nam se pridružiti glazbenici koji će obogatiti našu viziju akustičnih pjesama. Imat ćemo zbor, brass sekciju, perkusionista, harmonikaša, pa i ‘čudne instrumente’… Veselimo se koncertu, to je i nama nešto novo i jedva čekamo sve podijeliti s publikom”, rekao je Dečak i naglasio da novi prostor zahtijeva prilagodbu i izazov je za bend kojem su neki drugi prostori prirodno okruženje. Mnogi glazbenici, ističe Dečak, u karijeri ne dobiju priliku nastupiti u Lisinskom i zato su oni ovu objeručke prihvatili.

“To što koncerti tamo počinju u točno zakazano, normalno vrijeme, kao i to da na koncert mogu doći brojne generacije, bili su razlog više za održavanje koncerta u Lisinskom. Još imaš i gdje ostaviti kaput i sjesti”, govori pjevač koji vjeruje da je generacijska raznolikost publike bogatstvo i budućnost benda. Dečak je rekao da nemaju ništa protiv nastupa u klubovima, na trgovima i u dvoranama, dokle god se razumiju s publikom.

“Našu publiku, kao i glazbu koju stvaramo, nema potrebe svrstavati u ikakve ladice, okvire i granice. Glazbom na koncertima pružamo bijeg od stvarnosti na sat i pol do dva i tko je raspoložen za takvu ekspediciju, dobro je došao”, kazao je Dečak i komentirao glazbu na radiju i televiziji. Radio je, smatra, još uvijek donekle važan medij.

“Na televiziji nedostaje glazbenih emisija, ali srećom, živimo u vrijeme interneta pa svatko sebi po volji može izrežirati soundtrack dana. Šteta je što su formatirani radiji gotovo izbacili glazbene urednike, ali svako razdoblje ima svoj početak i kraj pa vjerujem da će doći i do svojevrsnog zasićenja istim stvarima i potrebe da se sluša ili gleda nešto novo. Mi se ne možemo požaliti na količinu vrćenja Vatrinih pjesama u radijskom eteru, ali isto to želimo svim kvalitetnim glazbenicima u Hrvatskoj”, rekao je Dečak.

Iako dosta nastupaju, Dečak kaže da turneje u Hrvatskoj gotovo i ne postoje. Taj termin mogao se koristiti u vrijeme prošle države, kada su bendovi nekoliko tjedana putovali i koncertirali.

“Danas se uglavnom nastupa petkom i subotom, a ti su dani nama dobrim dijelom popunjeni do kraja godine, a onda ulazimo u studio i snimamo novi album. Prvi singl objavit ćemo u ožujku 2017.”, najavio je Dečak.

Komentiraj