EPA/KHALED ELFIQI

NOVI ANTITERORISTIČKI ZAKON U EGIPTU Skupine za ljudska prava zabrinute za novinare

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi potpisao je nove protiterorističke zakone, za koje skupine za ljudska prava kažu kako imaju zlokobne posljedice za novinare, kritičare i one koji jednostavno žele ostvariti svoju slobodu izražavanja, prenosi CNN.

Novi zakon egipatskim vlastima daje ovlasti rezervirane za izvanredna stanja, poruluje Amnesty International. “Zakon učinkovito brani prava na slobodu izražavanja, mirnog okupljanja i udruživanja”, navodi skupina. Visoke kazne predviđene su za novinare čije je viđenje događaja povezanih sa terorizmom u suprotnosti sa službenom državnom verzijom.

Vlada inzistira kako su ovi zakoni nužni u vrijeme kada militanti sve češće napadaju, a učestalost napada pojačala se od svrgavanja egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, bivšeg vođe Muslimanskog bratstva, nakon ustanka u srpnju 2013. godine. Od tada je ubijeno stotine egipatskih vojnika.

Uvedene mjere, misle skupine za ljudska prava, biti će kontraproduktivne. “Više napada na građanska i politička prava i slobode od strane sigurnosnih institucija neće biti uspješno rješenje za terorističke ptijetnje”, poručilo je 14 egipatskih udruga u zajedničkom priopćenju u srpnju.

Zakon dužnosnicima daje imunitet od progona ako koriste smrtonosnu silu, čak i kada to nije kako bi zaštitili živote. Uz to, tužiteljima daje potpuni uvid u nadzor i ovlasti da zatoče pojedice, rekla je Međunarodna komisija pravnika.

Direktor ICJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Said Benarbia rekao je kako proglašenje ovog zakona proširuje popis represivnih zakona i uredbvi čiji je cilj ugušiti neslaganje i ostvarivanje temeljnih sloboda.

Komentiraj