Najmanje je devet osoba poginulo u petak duž bojišnice na istoku Ukrajine, šestog dana borba za kontrolu grada Avdiivke, a Washington je osudio “agresivne akcije” Moskve.

Ukrajinska vojska i proruski pobunjenici već se nekoliko dana gađaju iz minobacača i topništva u tom industrijskom gradu u rukama Kijeva, na bojišnici na istoku zemlje, desetak kilometara sjeverno od pobunjeničkog uporišta Donecka.

Ukrajinske vlasti su izvijestile o pogibiji 5 ukrajinskih vojnika blizu bojišnice u zadnja 24 sata, a pobunjeničke vlasti o dvoje civila poginulih u ukrajinskom granatiranju u Donecku.

Ukrajinske snage su objavile da su u najnovijim borbama u Avdiivki poginuli jedna stanovnica i spasilac, pa se tako broj mrtvih od nedjelje popeo na 34.

Ovo je najgore nasilje nakon uspostave “neograničenog” primirja krajem prosinca, s najvećim brojem žrtava nakon najkrvavijeg razdoblja rata 2014. i 2015.

U petak je granatiranje u Avdiivki ipak bilo manjeg intenziteta.

U svom prvom nastupu u UN-ovu Vijeću sigurnosti, američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley izjavila je u četvrtak da Sjedinjene Države žele “bolje odnose s Rusijom”, ali je “odlučno i jasno osudila rusko djelovanje” koje je nazvala “agresivnim akcijama”.

“Rusija može samo donijeti (mjere) na političkom i na diplomatskom polju, što i čini”, uzvratio je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

“Sada je važno da na ovaj ili onaj način prisili i uvjeri Kijev da odustane od ovakvih zločinačkih pustolovina”, dodao je.

Premda se američki predsjednik Donald Trump u predizbornoj kampanji zauzimao za približavanje Moskvi, veleposlanica Haley je u četvrtak upozorila da se sankcije Rusiji neće ukidati “sve dok kontrolu nad poluotokom (Krimom) ne prepusti Ukrajini”.

U sukobu proruskih separatista i ukrajinske vojske poginulo je više od 10.000 ljudi od njegova izbijanja u travnju 2014., nakon dolaska na vlast u Kijevu prozapadne vlade i ruske aneksije Krima.

Komentiraj