NOVE UPUTE HZJZ-A: Posjeti domovima za starije dopušteni u dvorišnim prostorima

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u petak navečer objavio je nove upute za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi.

Ističu da se omogućuju posjete korisnicima u vanjskim prostorima pružatelja usluga, kao što su okućnica, vrt ili dvorište. “Korisnici kod izlaska u vanjske prostore nose masku. Posjeti su ograničenog trajanja te se organiziraju prema unaprijed utvrđenom rasporedu,na način da se može održati razmak od 1,5 metra između svih osoba.Manji razmak mogućjejedino između korisnika i djelatnika kada je korisniku, uslijed njegovog zdravstvenog stanja, nužna pratnja djelatnika. Pružateljuslugadužanjepaziti da za svaku osobu ima isplanirano najmanje 3 m2vanjskog prostora.Prema raspoloživojpovršini utvrđuje se maksimalnibroj posjetilacakao i raspored posjeta.Posjetioci imaju obvezu cijelo vrijeme nositi maskute se pridržavati drugih mjera zaštite (dezinfekcija ruku i sl.). Preporučuje se da u jednom posjetu jednog korisnika može posjetiti jedna osoba. Prije početka posjeta posjetiocima je potrebno izmjeriti tjelesnu temperaturu beskontaktnim toplomjerom te ako se utvrdi povišena tjelesna temperatura,posjet se ne može ostvariti. O posjetima pružatelj usluge smještaja vodi dnevnu evidenciju. Osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije, utvrđena zaraza bolešću COVID-19 ili koji imaju simptome karakteristične zaCOVID-19 ne mogu doći u posjetu korisnicimadoma”, ističu iz HZJZ-a.

Navode i kako je potrebno omogućiti dostavu higijenskih potrepština, jela u originalnim pakiranjima i ostalih potrepština od strane članova obitelji i prijatelja bez prethodne pohrane; omot je potrebno prebrisati dezinfekcijskim sredstvom i nakon toga predati korisniku.

“Omogućuje se dostava hrane (jela), svježeg voća i povrća; svježe voćei povrćepotrebno je prije predaje pružatelju usluge na odgovarajući način oprati. Predmetni paketi predaju se na samom ulazu kod pružatelja usluga”, stoji u novim uputama.

Omogućuje se pružanje privatno ugovorenih usluga isključivo korisnicima smještaja uz primjenu važećih mjera suzbijanja i sprečavanja epidemije bolesti COVID-19 za svaku od navedenih usluga. U jednom danu pružatelj dodatne usluge posjećuje jednog pružatelja usluge smještaja s većim brojem korisnika smještaja ili najviše dva pružatelja usluge smještaja s manjim brojem korisnika smještaja. Svipružatelji dodatnih djelatnosti obvezno se dosljedno pridržavaju epidemioloških mjera (zaštitna maska, dezinfekcija ruku, prostora i opreme, korištenje zaštitnih rukavica).

iz HZJZ-a posjećaju da se uputa odnosi na sve pružatelje socijalne usluge smještaja i boravka za starije i nemoćne osobe i djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi osimudomiteljskih obitelji.

Komentiraj