FaH

NOVE PROVOKACIJE: Sjeverna Koreja lansirala dvije balističke rakete

JEVERNA KOREJA ispalila je dva nova balistička projektila od kojih je jedan završio u moru, a drugi po svemu sudeći eksplodirao u zraku, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.

Prvi projektil je ispaljen iz Sukchona na jugozapadu zemlje i nakon što je preletio 800 kilometara pao je u more. Oko 20 minuta kasnije južnokorejski vojni radar je otkrio i drugi projektil ispaljen iz istog područja. No, radar je ubrzo izgubio trag, pa se nagađa kako je drugi projektil možda eksplodirao u zraku.

Združeni stožer američke vojske je objavio kako je “projektil udario vode unutar japanske Air Defense identifikacijske zone”. Južnokorejska novinska agencija Yonhap tvrdi da je riječ o raketi tipa Nodong, krajnjeg dometa od oko 1300 kilometara. Ako je to točno, bilo bi to prvo testiranje raketa srednjeg dometa koje mogu doseći Japan nakon 2014. godine.

Japan je odmah osudio lansiranje uloživši prosvjed Sjevernoj Koreji preko svog veleposlanstva u Peking.

“Japan snažno zahtijeva od Sjeverne Koreje samokontrolu i poduzet će sve potrebne mjere kako bi mogli odgovoriti na sve situacije,” poručio je japanski premijer Shinzo Abe.

Sjeverna Koreja je prošlog tjedna ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa prema Japanskom moru, a u veljači je ispaljeno šest projektila. Početkom godine Sjeverna Koreja je testirala i hidrogensku bombu, a nedavno je sjevrenokorejski vođa Kim Jong-Un naredio daljnja testiranja nuklearnih bojevih glava.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nedavno je jednoglasno usvojilo dosad najstrožije sankcije protiv Sjeverne Koreje. Nacrtom se zemlje članice UN-a primoravaju da pregledaju sve namirnice s odredištem u Sjevernoj Koreji ili iz te zemlje, što predstavlja neviđen presedan. Dokumentom se zabranjuje izvoz ugljena, željeza i željezne rude iz te zemlje. Ne smiju prodavati zlato, titanij i rijetke minerale. Zabranjena je opskrba Pjongjanga gorivom za avione i rakete. Predviđeno je i pooštravanje postojećih bankarskih restrikcija te zabrana leta bilo kojeg aviona za koji bi se sumnjalo da prevozi krijumčarene namirnice u Sjevernu Koreju.

Komentiraj