Patrik Macek/PIXSELL

NOVE OPTUŽNICE: USKOK podignuo optužnicu protiv Nade Čavlović Smiljanec i još dvije osobe

Nakon provedene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. Osim nje, optužnice su podignute protiv još dvije osobe.

[quote_box_center]

  • Čavlović Smiljanec kazneno je prijavljena u proširenju istrage protiv bivše šefice porezne ispostave u Osijeku, Ružice Kovačević, ranije osumnjičene da je stopiranjem ovrhe nad tvrtkom osječkog poduzetnika Željka Biloša proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna

[/quote_box_center]

Čavlović Smiljanec kazneno je prijavljena u proširenju istrage protiv bivše šefice porezne ispostave u Osijeku, Ružice Kovačević, ranije osumnjičene da je stopiranjem ovrhe nad tvrtkom osječkog poduzetnika Željka Biloša proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna. Sada ih se Uskokovom optužnicom tereti se za počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja za zlouporabu položaja i ovlaste te poticanja na trgovanje utjecajem.
“Ovo je stara priča, još iz 2007. godine, kada je dug i nastao i nema veze sa mnom. Treba se pitati tko je godinama cijeli slučaj gurao pod tepih? Sve ovo što se sada događa, moj zaključak je, da je to  podmetanje onih koji godinama nisu radili svoj posao. Strukture koje su do sada štitili određene porezne obveznike sada prebacuju sve na mene” , kazala je Čavlović Smiljanec prošle godine na press konferenciji koju je sazvala nakon što je Uskok otvorio istragu protiv nje.
Priopćenje Uskoka prenosimo u cijelosti:
“Optužnicom se I. okr., kao ravnateljici Porezne uprave, i II. okr., kao pročelnici Porezne uprave, Područnog ureda Osijek, stavlja na teret da su, od srpnja 2012. do svibnja 2013. godine, na traženje III. okr, suvlasnika jednog trgovačkog društva, poduzele radnje u namjeri pogodovanja društvu III. okr. koji je, unatoč neispunjavanja zakonskih uvjeta, tražio da se njegovom društvu ishodi odobrenje za otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od 8.380.040,78 kuna i istovremeno onemogući provedba ovrhe poreznog duga u iznosu od 27.197.304,60 kuna.
Naime, nakon što je 2. srpnja 2012. doneseno rješenje kojim se navedenom društvu odbija zahtjev za otpis poreznog duga s osnove kamata, II. okr. je podređenim poreznim službenicima nalagala postupanje u cilju realizacije traženja III. okr., a I. okr. je autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi, od II. okr. zahtijevala da se rješenje ne dostavlja na provedbu iako je znala da se doneseno rješenje o ovrsi, nakon što je dostavljeno poreznom dužniku, mora bez odgode dostaviti Financijskoj agenciji na provedbu, te da se nastavi s obradom već odbačenog zahtjeva za otpis poreznog duga s osnove kamata.
Postupajući sukladno traženjima III. okr. i zahtjevima I. okr., II. okr. je trgovačkom društvu III. okr. omogućila da sve do otvaranja predstečajne nagodbe u svibnju 2013. godine nastavi nesmetano obavljati financijske transakcije preko svojih računa. Na opisani je način onemogućena ovrha iznosa od 9.051.223,24 kuna koji je u navedenom razdoblju uplaćen na račune društva, čime je za navedeni iznos uvećan za kamate, odnosno za najmanje 9.498.176,10 kuna, oštećen proračun Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju USKOK-a”.

Komentiraj

Source:D.V.