Nove mjere od sljedećeg tjedna: Maske obavezne u zatvorenom, ograničit će se okupljanja

U Hrvatskoj je u četvrtak zabilježen najgori dan od početka pandemije koronavirusa. U posljednja 24 sata zabilježena su čak 542 nova slučaja, a jedna je osoba umrla.

U Banskim se dvorima održao se izvanredni sastanak Nacionalnog stožera civilne zaštite. Nakon sastanka novinarima su se obratili ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Vili Beroš je nakon sastanka rekao da su razmatrali nove mjere koje će donijeti kako bi spriječili širenje virusa. Naglasio je da slijede sastanci u Ministarstvu zdravstva i jedan sa zagrebačkim stožerom. “Razmišljali smo o limitaciji javnih okupljanja i obavezi nošenja maski u javnom prostoru”, rekao je Beroš nakon sastanka.

“U zadnjih tjedan dana razgovaramo o novim mjerama. Imali smo sastanak s biskupima, triput smo se sastali s ugostiteljima. Nove mjere ćemo pažljivo iskomunicirati. Sigurno uvodimo obavezu maski u svim zatvorenim prostorima, ograničit ćemo okupljanja za koja ne postoje vertikalni propisi. Z njih će biti određen limit. Razgovara se o strožim kontrolama provođenja mjera”, rekao je Capak.

“Nove odluke ćemo pripremiti do kraja tjedna, a one će stupiti na snagu idući tjedan”, potvrdio je Capak.

Velikih žarišta nema, ali veliki je porast u Zagrebu i upravo će zato razgovarati sa zagrebačkim stožerom. “Napravit ćemo sve da izbjegnemo karantenu i lockdown. Nikad se to ne može isključiti, nikad ne reci nikad, ali sve ćemo napraviti da se gospodarske aktivnosti nastave u epidemiološkim okvirima”, rekao je Capak.

Upitan ima li smisla svakodnevno izvještavanje o zaraženima, Beroš kaže da je to dobar indikator o kretanju brojki.

“Ukoliko se neodgovorno ponašamo, virus će se širiti. Jedna osoba može zaraziti mnoge druge, to smo naglašavali od početka. Pridržavanje mjera je jedini način da spriječimo eksponencijalni rast”, rekao je Beroš.

Nacionalni stožer civilne zaštite poslijepodne će održati sastanak i sa Stožerom civilne zaštite Grada Zagreba oko situacije s epidemijom koronavirusa. Nakon sastanka, koji počinje u 16.30 sati, očekuju se izjave za medije.

UŽIVO: Najgori dan od početka epidemije, imamo 542 novooobljele osobe, u Zagrebu čak 126

Komentiraj