Nove kalkulacije oko Milanovićeve kandidature

Zoran Milanović sve je rezerviraniji prema ideji da se kandidira za predsjednika Hrvatske ili barem želi ostaviti dojam da ga na kandidaturu treba još nagovarati. To su najnoviji dojmovi visokih političkih izvora s umjerene desne scene koji prate socijaldemokratske igre povezane s višestruko najavljivanom predsjedničkom kandidaturom bivšeg premijera i šefa SDP-a.

Prema njihovim uvjerenjima, Milanović se sve više nećka iz nekoliko razloga. Trenutno sasvim dobro kotira u poslovno-savjetničkim vodama pa bi mu iz te perspektive predsjednička kampanja predstavljala značajan napor s velikim rizikom. Osim toga, očekivao je i da ga Bernardić zamoli da se uključi u predsjedničke izbore, a on u tom kontekstu ima, čini se, neke sasvim druge kalkulacije. To se počelo pokazivati već prije desetak dana, kada su se pojačala lobiranja raznih krugova bliskih Zoranu Milanoviću da on objavi svoju kandidaturu za predsjednika države, ali i da to učini par dana uoči izbora za Europski parlament. To su Nacionalu otkrila dva neovisna izvora.

Naročito su za to zainteresirani njegovi sljedbenici iz SDP-a, koji smatraju da bi Milanović tim potezom dodatno pomogao SDP-u uoči izlaska na izbore za Europski parlament. U tim krugovima smatra se da bi takav Milanovićev potez motivirao lijevo orijentirano biračko tijelo da se snažnije odazove i iziđe glasovati za lijevu političku opciju, koju dominantno predstavlja SDP.

Sve se to počelo dodatno razvijati nedugo nakon što je Nacional objavio da je Zlatko Komadina rezervna opcija SDP-a za predsjedničke izbore. Visoki politički izvor blizak umjerenoj desnici o tome je za Nacional rekao: „Širi se poslovni milje koji Milanovića nagovara na kandidaturu. Nisu to više samo krugovi bliski Emilu Tedeschiju i Ivanu Čermaku, nego popis njegovih simpatizera iz tog miljea raste. Osim toga, čini se da su u SDP-u shvatili da Komadina nema realne šanse pobijediti na tim izborima, kao i da bi slična situacija bila i da se kao njihov kandidat pojavi Tonino Picula.”

Upravo s desnog političkog spektra pojavila se i tvrdnja da je Komadina rezervni plan Davora Bernardića za predsjedničke izbore, ne uspije li se dogovoriti sa Zoranom Milanovićem. Da je ta informacija imala podlogu, pokazala je i izjava Zlatka Komadine koji je jedini nedvosmisleno odbio mogućnost Milanovićeve kandidature za šefa države u ime SDP-a. Primorsko-goranski župan izjavio je da Milanović ne može biti kandidat SDP-a jer se distancirao od stranke te se sam diskvalificirao kao potencijalni stranački kandidat.

S druge strane, Milanović dvoji oko potencijalne kandidature kao član SDP-a jer ne želi proći kroz proces predizbora unutar stranke koji je po statutu stranke obavezan ako postoji više o jednog kandidata. Milanović ne želi riskirati da mu članovi SDP-a okrenu leđa i izaberu nekog drugog te od Davora Bernardića traži garanciju da ako prihvati kandidaturu, bude i jedini kandidat, čime bi se izbjegao proces predizbora. No sve donedavno činilo se da se ipak trebalo pričekati rezultate izbora za Europski parlament.

U svjetlu tvrdnji da se Milanovića nagovara da objavi kandidaturu prije tih izbora, moglo se zaključivati da SDP osim Milanovića zapravo nema predsjedničkog kandidata s izglednim šansama za pobjedu. Ali ta lobiranja kao da su pojačala Milanovićev oprez – čini se da je počeo sumnjati da ga Bernardić prvenstveno želi iskoristiti za stranačke interese. Sve to pridonijelo je uvjerenju da Milanović postaje sve hladniji kada su u pitanju njegove ambicije da postane hrvatski predsjednik.

Komentiraj