NOVAKOVIĆ: “Povjerenstvo ne može razmatrati putne naloge objavljene u medijima”

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša novaković u srijedu je u ‘Newsroomu’ N1 televizije, komentirajući ‘slučaj Helsinki’, kazala kako Povjerenstvo ne može razmatrati putne naloge koji su objavljeni u medijima.

Novaković je rekla da Povjerenstvo ni prije ni nakon otvaranja postupka nije zaprimilo nijedan dokument, pa tako ni putne naloge HDZ-a o putu u Helsinki. Kazala je kako su tražili odluku o korištenju službenog zrakoplova, popis osoba koje su bile u tom zrakoplovu, putne naloge i popise knjiga putnih naloga, kako bi se vidjelo gdje su bili uvršteni.

Putni nalozi objavljeni su jučer u Večernjem listu, a Novaković kaže kako to ne može komentirati. “Postoji zakonska obveza da se ti nalozi dostave, Povjerenstvo ne može razmatrati putne naloge i ono što je dano na uvid medijima”, istaknula je.

Naglasila je kako oni ne raspravljaju o samom putu u Helsinki, već o činjenici da Povjerenstvu nisu dostavljeni dokumenti, koje su po zakonu dužni tražiti. “Ne samo Vlada, nego su svi dužnosnici obvezni dostaviti tijelu ne samo očitovanje nego i dokumente. Ti dokumenti nisu došli. To je zakonska obveza, nedvojbena je i ne može biti više pravnih mišljenja”, rekla je.

Komentirala je i najavu da će se Povjerenstvo obratiti međunarodnim institucijama, kazavši da na to imaju pravo. “Smatramo da optuživanje neovisnog tijela da nezakonito postupa nije u redu i možda bismo trebali vidjeti kakva je praksa vani i je li normalno da članovi vlade ne poštuju odredbe zakona”, rekla je Novaković, dodavši da je prva od institucija kojoj će se obratiti – GRECO.

Komentiraj