Novaković odgovorila Plenkoviću: “Povjerenstvo ni na koji način ne zlorabi Zakon”

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković komentirala je u utorak izjave premijera Andreja Plenkovića, koji je kazao kako više ništa neće poslati Povjerenstvu.

“Povjerenstvo radi isključivo na temelju zakona i u svim slučajevima postupa na jednak način. To da je navode potrebno potkrijepiti odgovarajućom dokumentacijom, osnova je za odlučivanje u svim kako upravnim, tako i sudskim postupcima, a u konačnici i zakonska obveza nadležnih tijela sukladno članku 39. Zakona o sprječavanju sukoba interesa”, kazala je Novaković.

Poručila je kako se Povjerenstvo uopće nije bavilo okolnostima puta u Helsinki, već činjenicom da im Vlada Republike Hrvatske i pojedina ministarstva, iako ih Zakon na to obvezuje, ne dostavljaju traženu dokumentaciju. “Povjerenstvo ni na koji način ne zlorabi Zakon, kao ni pojedine članke istog, što potvrđuje dosadašnja praksa upravnih i Visokog upravnog suda”, rekla je.

Podsjetimo, Plenković je na današnjoij konferenciji za novinare komentirao put u Helsinki i putne naloge koje od Vlade traži Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. “Predsjednik Vlade odlazi u Finsku da bi se sastao s finskim predsjednikom Vlade, koji nema veze s EPP-om. Sastanak s njim zbiva se u Helsinkiju, u zgradi finske vlade, ne u maloj prostorijici na margini EPP-a, kako neki dušebrižnici govore”, rekao je premijer pa nastavio:

“Nakon toga slijedi kongres EPP-a koji traje to popodne jedan dio i sutradan ujutro, na kojem ja govorim kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske u toj ulozi, ne kao delegat, nego u dijelu u kojem govori Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk u dijelu u kojem govore šefovi vlada država. U tom svojstvu govorim i u tom svojstvu sam tamo. Smatrate li da smo mi trebali doletjeti u Helsinki, vratiti se i nakon toga ponovno sjesti u zrakoplov, presjedati tko zna koliko puta i doći u Helsinki? I tako svaki put?

Poruka je da smo Povjerenstvu u našem očitovanju objasnili, doslovno nacrtali o čemu se radi. Ako ljudi u Povjerenstvu, a većina njih su pravnici, ne razumiju, ne shvaćaju, nemaju iskustva ili su pod pritiskom dijela medija da drže u eteru nešto, ima li tu nešto čudno? Nema ništa. Mi smo rekli da će hotel i dnevnice platiti HDZ i to je tako. Bio bi problem da su naplaćene dvije dnevnice, a nisu.

Ovo je pitanje načela, postoje ovlasti Povjerenstva, ali postoje i ovlasti Vlade. Ako postoji logika u Povjerenstvu, onda ćete dopustiti da postoji logika i kod onih koji idu na izbore, dobiju ih, formiraju Vladu, imenuju glavnu tajnicu Vijeća Europe i potpredsjednicu Europske komisije . Donekle može, ali pretjerivati ne, to je poruka. Ništa neću više dostaviti. Nacrtali smo sve. Zato smo dali vama da pokažemo apsurdnost zahtjeva.

Zlorabljenje članka zakona koji govori o načelu djelovanja nema nikakav pravni efekt, nego pričinjanje političke štete. Ako se oni boje, misle da je to pritisak, vrijeđanje, nije. Netko tko je član Povjerenstva za sprečavanje interesa on se treba baviti sukobom interesa, ovdje sukoba interesa nema. Povjerenstvo treba raditi ono što je zakon dao, ne ono što oni misle da bi mediji mogli očekivati da bi oni trebali raditi”, rekao je Plenković.

Komentiraj