Novaković o korupciji: “Lokalna razina je puno problematičnija nego nacionalna”

 

Predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataša Novaković u ponedjeljak je za N1 komentirala antikorupciju s aspekta Povjerenstva.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je izradu nove Strategije borbe protiv korupcije do 2030. godine, a Novaković ističe da još nisu ispunjene ni sve mjere iz prošle strategije.

“Što se tiče Povjerenstva u zadnjih 2,5 godine koliko traje moj mandat, mi smo se susretali s nekim situacijama gdje je odnos prema Povjerenstvu ili neovisnom tijelu bio upitan. Dobro je da se ide u novu strategiju, ali nije dobro da je još od prošle strategije ostalo neispunjeno nekoliko mjera, a između ostalog i novi zakon o sprječavanju sukoba interesa. Postoji jako puno toga na čemu se može raditi. Lokalna razina je puno problematičnija nego nacionalna i na njoj ima puno toga što bi se novim zakonom trebalo riješiti”, kazala je Novaković.

“Naši prijedlozi ostaju isti kao i za vrijeme ministra Kuščevića, a nadam se da će se odustati od onog zakona koji je bio prijedlog i krenuti od novog zakona. U međuvremenu se pojavilo nešto što prije nije bilo problem, a to je vođenje postupka zbog povrede načela obnašanja dužnosti. Još uvijek imamo četiri friška predmeta, dva predmeta premijera, jedan predmet Bandića, jedan predmet Bernardića gdje nam je sud u prvom stupnju rekao da mi te postupke ne možemo voditi. Ako se ne ponašate savjesno i transparentno, to vodi u korupciju. Ta prevencija je nužna. Nemoguće je da netko može biti netransparentan i nikome ništa”, rekla je.

Dodala je da svatko ima pravo na pravni lijek, ali je zabrinjavajuće što godinama to nije bilo sporno. “A sad odjedamput, nakon 4-5 godina sudske prakse i podnošenja izvješća u Saboru, a sad je to problem”, kaže Novaković.

Komentiraj