“Nadam se da odluka USUD-a neće onemogućiti vođenje postupaka”

Predsjednica Povjeresntva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković u srijedu je za N1 komentirala odluku Ustavnog suda o tužbi Tomislava Karamarka, odnosno implikacije te odluke na vođenje postupaka koji su pred Povjerenstvom.

Nataša Novaković je poručila da u ovom trenutku Povjerenstvo ne moze komentirati odluku Ustavnog suda, s obzirom da iz objavljenog zapisnika nije vidljivo obrazloženje iste. Ipak, nadaju se da im odluka neće onemogućiti vođenje postupaka zbog povrede načela djelovanja.

Na sjednici Ustavnog suda održanoj 2. srpnja uvažena je ustavna tužba Tomislava Karamarka te se ukida presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda te se predmet vraća Upravnom sudu. Odluka je donesena većinom glasova.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u lipnju 2016. donijelo odluku da je tadašnji potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa. Sudjelovao je u raspravama o sudskim sporovima koje je vezano uz Inu Hrvatska vodila s mađarskim MOL-om.

Karamarko je, prema Povjerenstvu, povrijedio načela poštenog, savjesnog i odgovornog postupanja jer je Vladi, svojoj stranci, koalicijskim partnerima i javnosti prešutio da njegova supruga Ana Karamarko niz godina posluje s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a u Hrvatskoj. Riječ je o ‘aferi Konzultantica’, koju je otkrio Nacional.

Karamarko se na odluku žalio na Upravnom sudu koje je stalo na stranu Povjerenstva, a potom i na Visokom upravnom sudu.

Ustavni sud uvažio tužbu Tomislava Karamarka

Komentiraj