NOVAKOVIĆ: “20 ministara i 50 zastupnika u ovom mandatu pod lupom zbog sukoba interesa”

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković je u Točki na tjedan televizije N1 otkrila da se uhićena bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac također našla pred Povjerenstvom.

“Imala je predmet pred Povjerenstvom. U imovinsku karticu je umjesto tri stana unijela obiteljsku kuću i zbog toga smo je sankcionirali. Prije dva tjedna ta je odluka poništena od Visokog upravnog suda koji je zaključio da nismo nigdje pogriješili, ali da smo previše formalni, što je zapravo samo po sebi nelogično. Povjerenstvo sve podatke mora usporediti sa zemljišnim knjigama i drugim registrima. Mi smo to napravili i jasno je da muž i ona posjeduju tri etažirana stana u jednoj kući i tako ih je trebalo upisati. Sud je zaključio da smo previše formalni, a to dovodi do pravne nesigurnosti”, rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Istaknula je da će Povjerenstvo ići s izvanrednim pravnim lijekom jer smatraju da u ovom predmetu to moraju napraviti.

“Poruka suda je neobična jer svatko tko je pokušavao ikad uknjižiti neku nekretninu, zna koliko je to formalan proces. Prema ovoj presudi bilo koja rubrika u imovinskoj kartici se može olako shvaćati, time je otvorena siva zona. Najčešće nam se govori da smo previše arbitrarni, a sad smo previše formalni. Poštovat ćemo odluku suda, ali presuda unosi dvojbe i za druge predmete”, kazala je Novaković.

Iz ove je Vlade otišlo 15 ministara, protiv mnogih je pokrenuta istraga i mnogi su prije toga bili pred Povjerenstvom. Odgovarajući na pitanje je li zona sukoba interesa uvod u korupciju, Novaković je rekla da se zna dogoditi, no konkretne postotke nema:

“Mi nemamo velike ovlasti. Mi smo u predvorju korupcije i tako možemo postupati. Ono vodi do težeg oblika korupcije koje nije u našoj ingerenciji. Zato treba naglasiti bitnost Povjerenstva i prevencije. Bitno je da u prevenciji budemo jači da ne dolazi do težih oblika.”

Progovorila je i o odnosu s premijerom Andrejom Plenkovićem koji im je rekao da više neće dostaviti: “Ništa nam više nije ni dostavio tako da Povjerenstvo ništa nije uspjelo utvrditi.”

Ako se sudskom praksom utvrdi da Povjerenstvo ne može raditi po članku 5 o općim načelima djelovanja političara, to bi bio ogroman korak unazad, i društvu i Povjerenstvu, istaknula je Novaković i dodala da se Povjerenstvo ne predaje te da očekuju sudske presude.

Komentiraj