HINA/ Miljenko KLEPAC

NOVAK “Zadnje usuglašavanje plana restrukturiranja”

Novi plan restrukturiranja Uljanika još uvijek nije stigao u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, radi se na njegovom zadnjem usuglašavanju, pri čemu se Uprava kompanije mora konzultirati i s Dankom Končarom, jer bi on trebao provoditi taj plan ostane li u igri kao strateški partner, rekao je u utorak pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.

Novak je na marginama konferencije u organizaciji Zagrebačke inicijative i Zaklade Konrad Adenauer novinarima kazao da program restrukturiranja Uljanika još nije stigao u Ministarstvo, ali da svakodnevno komuniciraju s Upravom grupe.

Po njegovim riječima, radi se zadnje usuglašavanje plana, napomenuvši da se Uprava Uljanika d.d. o tom programu treba konzultirati i dobiti suglasnost Danka Končara, vlasnika tvrtke Kermas energije koja je odabrana kao strateški partner Uljanika, “jer će ga on i provoditi, ako ostane u igri”.

Odgovarajući na upit koliko su Ukrajinci ozbiljni kupci, Novak je istaknuo da su oni sada drugi put došli u Hrvatsku vezano uz Uljanik.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, naime, primio je u ponedjeljak u Banskim dvorima vlasnika Smart Holding grupe iz Ukrajine Vadima Novinskog, a razgovaralo se o zainteresiranosti Smart Holdinga za ulaganja u Uljanik grupu. Vlasnik ukrajinske kompanije Novinski zatražio je detaljnije informacije o trenutnom stanju Uljanik grupe te je dogovoreno da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Upravom Uljanika, pruži dodatna saznanja, izvijestili su jučer iz Vlade.

Novak je podsjetio da su Ukrajinci prvi put došli prije otprilike mjesec dana, obišavši brodogradilišta u Rijeci i Puli, ali da se radilo o tehničkom timu koji je gledao kapacitete brodogradilišta.  Naglasio je da su Ukrajinci tada bili su zadovoljni, kao i da  obećali da će svojem menadžmentu predložiti da nastavi razmatrati mogućnost ulaganja u naša brodogradilišta.

“Bilo bi neozbiljno očekivati s njihove strane da oni na temelju toga što su samo obišli brodogradilišta podnesu nekakve obvezujuće ponude, obvezujuća pisma namjere. Za tako nešto potrebno je odraditi dubinsko snimanje, omogućiti da snime financijsku situaciju, u kojem su stanju ti brodovi koji su u knjizi narudžbi, koliko će u biti ta cijela priča njih koštati. Znamo da se nedavno promijenio menadžment u Uljaniku i grupi što se tiče i Uprave i Nadzornog odbora, sada je došla nova ekipa i brzo će se donijeti odluka u kojem smjeru dalje. Još uvijek se Danko Končar, odabran od Uprave i Nadzornog odbora, vodi kao potencijalni strateški partner s kojim se nastavlja izrada i usaglašavanje programa restrukturiranja”, rekao je Novak.

Na pitanje koliko je Končar ozbiljan strateški partner, Novak je kazao da je ozbiljan sve dok je prisutan, odnosno dok se odluka koju je donijela stara uprava ne promijeni.

“Svjedoci smo da je Končar kupio brodogradilište u Trogiru, svjedoci smo da Brodotrogir i dalje funkcionira i da je dalje na životu usprkos činjenici da je 2015. bila zadnja potpora uplaćena Brodotrogiru od strane države. Znači Končar je doista svoje novce uložio u Brodotrogir i drži to brodogradilište na životu”, ističe pomoćnik ministra gospodarstva.

Dodao je i da je sudjelovao u usuglašavanju programa restrukturiranja za preostala brodogradilišta 2013. godine te da jedan od glavnih fokusa Europske komisije bio izvor vlastitog doprinosa i dinamika njegovog uplaćivanja.

“Europska Komisija je još tada rekla da se ne može forsirati i u prvi plan stavljati državu s njezinim uplatama, a onda da se potencijalni strateški partner naknadno uključuje, jer to ne ulijeva povjerenje u taj investicijski projekt. Oni su insistirali na nekakvoj dinamici, zato je po privatizacijskim ugovorima vidljivo da je navedena određena dinamika i ta se dinamika morala poštovati, sukladno uplatama za vlastiti doprinos”, zaključio je Novak.

Komentiraj