U trećem pokušaju uspješno je izvršena dokapitalizacija Petrokemije. Novi većinski vlasnici su INA i PPD, imenovana je nova uprava. Počinje li novo, bolje, razdoblje Petrokemije? Na novu upravu i odgovore na brojna otvorena pitanja i dalje čeka Uljanik, ponovno blokiranog računa.

U Temi dana HRT-a gostovao je pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak. Smatra da je današnji dan definitivno prekretnica u životu Petrokemije.

Na pitanje koje poteze očekuje od novih vlasnika, Novak je rekao da svakako prije svega investicije. “Investicije – kako u ekološke dozvole tako i u povećavanje efikasnosti postrojenja i proizvoda kako bi oni na tržištu postizali bolje cijene i ispravili dugogodišnji negativne rezultate poslovanja društva”.

“Očekuje se da će cijena plina koja nije energent nego sirovina – s novim vlasnicima biti prihvatljivija i konkurentnija. No neće im biti lako jer je ove godine cijena plina porasla. Mislim da bi svakako trebalo doći do korekcije prema nabavljaču tj. Petrokemiji. Cijena plina se formira prema bonitetu kompanije, radi li se o avansnim plaćanjima, plaćanjima na odgodu – sve to određuje cijenu plina.

Iz Kutine se javio Davor Rakić iz Sindikata energije, kemije i nemetala.

Na pitanje što 1600 radnika očekuje od novih vlasnika rekao je da je gospodin Novak već rekao o očekivanjima koja se tiču poslovanja Petrokemije.

“Ono što mi kao radnici očekujemo je da se uvažava sve ono što postoji u Petrokemiji. Tu postoji jako puno akomuliranih znanja koja se ne stječu nigdje drugdje. Imali smo jedan generacijski jaz jer godinama nismo zapošljavali. Imamo poprilično staru radnu snagu u prosjeku i očekujemo da će biti zapošljavanja mladih koji bi još uvijek mogli naučiti puno toga od ovih starih koji još uvijek rade, prije nego odu u mirovinu”, rekao je.

“Očekujemo u svakom slučaju drugačije temelje poslovanja Petrokemije i stabilnije poslovanje u budućnosti”, naglasio je.

“Mi smo u provinciji i ovdje nema puno prilika za zapošljavanje. Kutina još uvijek ima puno mladih nezaposlenih koji nisu otišli u druge zemlje i koji bi vrlo rado radili u Petrokemiji”, smatra.

“Do ovog je došlo dijelom je i to što je ovaj proces dokapitalizacije planiran da se završi krajem prošle godine. Nažalost, to se malo oteglo i otežalo je situaciju u Petrokemiji. Mi smo danas u poziciji u kojoj smo danas trebali biti u siječnju ove godine”, naglasio je.

Na pitanje koliko će Petrokemiji trebati da dođe na nulu, a onda i pozitivne bilance, Novak je rekao da ne može ovakav proces polučiti rezultate drugi dan. “Dok smo se pripremali za dokapitalizaciju napravili smo neke izračune. “Kroz nekakvo razdoblje od 10 godina, uz pretpostavku da se cijena plina drži pod kontrolom i da se upravlja s prodajnim lancem – mislim da bi kroz 10 godina društvo moglo polučiti dobre rezultate”, rekao je.

Upitan za Uljanik i 3. maj rekao je da je bilo raznih razgovora s potencijalnim investitorima. “Došli smo do točke kad bi oni trebali ući u društvo i pogledati financijske podatke, stanje u društvu, međutim – uprava je dala mandat na raspolaganje, NO-a nije bilo i to im se nije moglo omogućiti. Interes postoji, ali mora se napraviti dubinsko snimanje i onda ćemo znati na čemu smo”.

Ponovio je da su Uprava i NO krajem 3. mjeseca odabrali gospodina Danka Končara kao potencijalnog strateškog partnera s kojim se ide dalje u izradu programa restrukturiranja. “Ta je odluka još uvijek na snazi i nije promijenjena. Što se formalnih uvijeta tiče on je još uvijek taj potencijalni strateški partner s kojim se ide dalje u restrukturiranje”.

Komentiraj