Dusko Marusic/PIXSELL

NOVAK "Kinezi su jedna od zadnjih slamki spasa"

Pomoćnik ministra gospodastva Darka Horvata, Zvonimir Novak, komentirao je posjet kineske delegacije hrvatskim brodogradilištima.

 Jučer je održan sastanak u Vladi, upoznali smo ih sa situacijom u brodogradilištu. Danas smo razgovarali o kapacitetima brodogradilišta i dali im presjek europske regulative, kaže Novak.
“Njihove su reakcije vrlo pozitivne. Naša brodogradilišta se ne mogu uspoređivati s njihovima. Ne znam bi li se u našim brodogradilištima mogao graditi ijedan brod iz njihovih knjiga narudžbi”, govori Novak, ali dodaje i kako je nešto ipak impresioniralo Kineze.
Impresionirao ih je stupanj složenosti koji primjenjuju naši inženjeri pri gradnji složenih brodova. Došao je respektabilan tim i top menadžment, to je znak da nisu došli na izlet”, kaže Novak.
Što se tiče rokova u kojima bi se Kinezi mogli odlučiti, Novak kaže kako su svi svjesni toga da je najveći problem vrijeme i da treba krenuti što prije, ali da bi svejedno bilo neozbiljno očekivati to od njih.
Na pitanje jesu li Kinezi zadnja slamka spasa za hrvatska brodogradilišta, Novak kaže: “Ne bih rekao da su zadnja slamka spasa, ali jedna od zadnjih jesu.”

Komentiraj