Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak potvrdio je će u četvrtak posjetiti 3. maj na poziv sindikata, a vezano uz isplatu plaće za rujan ponovio da Vlada za to više nema legitimnih instrumenata.

Idem danas u 3. maj jer su sindikati molili da dođemo, rekao je Novak odgovarajući na pitanja novinara na marginama tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.

Novak je podsjetio da je trebao doći ministar Darko Horvat, ali da nije mogao doći zbog izvanrednih okolnosti, pri čemu nije precizirao o kojim je okolnostima riječ.

Na novinarsko pitanje što će reći radnicima u vezi isplate plaća, ponovio je da je Vlada izdavanjem jamstva za sanacijski kredit osigurala plaće za djelatnike cijele Uljanik grupe za šest-sedam mjeseci, a kada je pokrenut legitimni štrajk u grupi Vlada je izdala novo jamstvo HPB-u kojim je zamijenjen kolateral i oslobodili se depoziti koje je Uljanik imao kao osiguranje za kreditni aranžman.

“Vlada je već na ovaj ili onaj način putem jamstava osigurala osam do devet plaća za cijelu grupu. Nama su ruke vezane. U ovom trenutku mi više nemamo legitimnih instrumenata s obzirom da se cijeli proces i postupak vodi pod monitoringom Europske komisije. Pravila su jasno propisana, ona su u smjernicama iz 2014. jasno navedena – dok se ne odobri plan restrukturiranja, dok se on ne počne provoditi – Vlada više ne bi smjela intervenirati u grupu”, rekao je Novak.

Što se tiče isplate plaća za rujan morali bi se stvoriti preduvjeti – deblokada računa i na neki način dati određena sigurnost potencijalnim strateškim partnerima, ali i brodovlasnicima čiji su brodovi trenutačno u izgradnji, da će program restrukturiranja “ipak ugledati svjetlo dana”, kazao je Novak.

“I to smo mi radili. Mi smo razgovarali, komunicirali, pregovarali cijelo ovo vrijeme tako da smo isto na neki način sudjelovali”, rekao je Novak odgovarajući na pitanje kako je Vlada sudjelovala u rješavanju problema isplate plaća za rujan.

Naime, nova Uprava Uljanika intenzivno traži način i model za isplatu plaće, a predsjednik Uprave Emil Bulić u utorak je, nakon sastanka s ministrom gospodarstva, izjavio da se radi na tome da plaće budu isplaćene sljedeći tjedan.

U Puli je jučer održan i sastanak s brodovlasnicima čiji se brodovi grade u Uljaniku, a prema pisanju nekih medija dogovoreno je da će idući tjedan oni uplatiti avanse čime bi se radnicima osigurala puna plaća za rujan.

Novak je danas na pitanje novinara o izdvajanju 3. maja iz Uljanik grupe rekao kako je to bio jedan od elemenata zadnjeg programa restrukturiranja. “Ali znate da imamo Zakon o trgovačkim društvima i za takvu odluku treba suglasnost i treba je donijeti vlasnik 3. maja, a to je Uljanik”, podsjetio je pomoćnik ministra gospodarstva.

Komentiraj