NOVA ULAGANJA: Davutoglu započeo posjet Srbiji, Vučić poziva turske investitore

U sklopu posjeta turskog premijera Ahmeta Davutoglua Beogradu, srbijanski premijer Aleksandar Vučić pozvao je u ponedjeljak turske investitore na nova ulaganja u Srbiji obećavajući im bolje uvjete od ponuda drugih zemalja.

Vučić je nakon susreta s Davutogluom, koji je danas započeo dvodnevni posjet Srbiji, izjavio da je postignut dogovor o osnivanju zajedničkog poslovnog vijeća radi intenviziranja suradnje dviju zemalja u oblastima od obostranog interesa.

“Bit će nam čast da sporazum koji smo postigli sa Bugarskom i Grčkom nastavimo i sa Srbijom”, istaknuo je Davutoglu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s Vučićem, kojeg je pozvao u uzvratni posjet Turskoj.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s turskim kolegom, Vučić je priopćio da su razgovarali o svim važnim bilateralnim i regionalnim pitanjima, kao i da su dogovoreni mehanizmi suradnje dviju zemalja koja bi trebala donijeti napredak a koje će voditi resorni ministri.

On je podsjetio da je srbijanska vlada donijela odluku o subvencijama za turske investitore, koji najviše dolaze u nerazvijeni jug Srbije. Vučić je naveo da će se večeras održati jedan od najvećih bilateralnih poslovnih foruma, koji će okupiti oko 500 uzvanika.

“Želimo privući još veći broj turskih investitora. Uspjeli smo da danas imamo najveći bilateralni poslovni skup, na koji dolazi 137 predstavnika turskih kompanija i 300 uzvanika iz Srbije. Mislim da to govori koliki je interes i za ulaganja i unaprijeđenje zajedničke suradnje”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima u Srbiji se u 2017. godini očekuje međusobnu razmjena od više od milijardu dolara i dodao da je broj turskih turista ove godine dostigao 57.000 te da se za doček Nove godine očekuje oko 4.000 turista iz te zemlje.

Turski premijer je naglasio da su na Balkanu bitni odnosi Srbije i Turske i istaknuo da su odnosi koje imaju dvije zemlje zadovoljavajući. Prema njegovim riječima, cilj je da se obim trgovine od 780 milijuna dolara u 2014. poveća na milijardu dolara u 2016.

Turski premijer je istaknuo da sukob njegove zemlje i Rusije ne može utjecati na dobre odnose sa Srbijom.

“I Turska je do sad imala odlične odnose sa Rusijom i nadam se da ćemo se vratiti na stare dane dobrih odnosa”, rekao je Davutoglu i ponovio da je Rusija ugrozila zračni prostor Turske zbog čega je oboren ruski zrakoplov.

Premijer Vučić rekao je da je Srbija suverena država koja ima prijateljske odnose i s Ruskom Federacijom i s Turskom i da će nastaviti voditi svoju politiku u skladu s tim. Premijer Turske doputovao je danas u dvodnevni posjet Srbiji. Sudjelovat će i na srpsko-turskom poslovnom forumu na kojem će biti predstavljene mogućnosti za investiranje turskih kompanija u Srbiji kao i već uspješno realizirane investicije Halkbanke pod čijim se pokroviteljstvom skup i održava.

Davutoglu će, kako je najavljeno, posjetiti Novi Pazar i Sjenicu, općine na jugu Srbije većinski neseljene bošnjačkim stanovništvom.

Komentiraj