Nova TV: Milanović otišao iz Madrida i prije kraja summita NATO-a, otkazao i najavljenu izjavu

Predsjednik Republike Madrid je napustio i prije kraja summita NATO-a, bez riječi i među prvima, a otkazao je i najavljenu izjavu, javila je iz Madrida Nova TV.

“U protekla dva dana imao je dva bilateralna sastanka s Fincima i Šveđanima, čijem se ulasku u NATO društvo protivio, pa naposljetku predomislio. Međutim, razgovori nisu bili dogovoreni na njegovu inicijativu, već na njihovu”.

“Dok je Zoran Milanović odlazio iz Madrida, njegovi kolege dužnosnici, čelnici drugih država, strpljivo su odgovarali na novinarska pitanja, imali briefinge, press-konferencije. Naša delegacija to nije učinila.”

“I kad smo mislili da smo vidjeli sve, iz Ureda predsjednika stiglo je priopćenje s govorom u kojem Milanović upozorava NATO lidere da bi stanje u BiH moglo eskalirati nakon izbora u listopadu. Samo, taj je govor Milanović održao jučer. Je li im i danas nešto rekao, nismo uspjeli čuti jer to nisu ni htjeli komunicirati”, javila je novinarka.

“Odluku o pristupanju Finske i Švedske moraju ratificirati parlamenti svih 30 članica NATO saveza zasebno. Tako i hrvatski, koji bi to mogao napraviti do kraja godine. Za idući utorak najavljeno je potpisivanje protokola s uskoro novim članicama, a ne bude li izvanrednih situacija, sljedeći NATO-ov samit održat će se dogodine u Litvi”, rekla je Pezo Moskaljov.

S liderima NATO saveza odradio je predsjednik završni sastanak, sastao se sa švedskom premijerkom i, prije kraja samita, sjeo u avion i otišao. Iako je tiskovna bila najavljena, pred medije predsjednik danas nije stao. Zato su druge delegacije bile dostupne svima.

Nova TV je doznala i što neki političari kažu na činjenicu da je Milanović prvotno prijetio vetom na ulazak Finske i Švedske, ako se ne promijeni izborni Zakon u BIH – a u srijedu je bez primjedbi podržao njihov ulazak u NATO. “To da je promijenio stajalište je pozitivno. Nema ništa sporno da je iznosio svoje osobne stavove, ali danas je pokazao jedinstvenost s NATO-om po pitanju Finske i Švedske, i na određenoj razini nije problematizirao – što mislim da je ključna poruka”, rekao je slovenski premijer Robert Golob.

“Ne mogu se složiti nikako s cijenjenim predsjednikom Milanovićem obzirom da liječi neke svoje frustracije”, rekao je ministar obrane BiH Sifet Podžić.

Povijesni summit NATO-a: Savez nadišao unutarnje razlike, pokazao snagu i proširio se

Komentiraj