NOVA TEORIJA Anne Frank i njena obitelj nisu izdani, u logor odvedeni zbog – kupona s hranom?

Autorica najpoznatijeg dnevnika u povijesti, Anne Frank u ruke nacista došla je sasvim slučajno, a ne kao rezultat izdaje, otkriva nova teorija koju su iznijeli iz Muzeja Anne Frank House u Amsterdamu. Muzej smatra kako su nacisti upali na adresu kuće u kojoj se skrivala zbog prijevare s kuponima za hranu.

Istražitelji tvrde kako nacisti nisu tražili osmero Židova koji su se skrivali u tajnom aneksu kuće. Svi koje su nacisti pronašli u kući na adresi Prinsengracht 263 otpremljeni su u Auschwitz.

Do sada se pretpostavljalo kako su neposredno uoči racije nacisti dobili anonimni poziv preko kojeg su saznali za tajni aneks u kući, ali nova studija sada propituje ovu pretpostavku.

Koristeći dnevnike Anne Frank iz ožujka 1944. godine, istražitelji su otkrili kako je sudbonosnu raciju vjerojatno izazvala prevara s kuponima za hranu i obavljanje ilegalnih poslova, prenose u subotu svjetski mediji.

Od 10. ožujka 1944. godine Anne je stalno pisala o uhićenju dva muškarca koji su prodavali ilegalne kupone za hranu. Zvala ih je ‘B’ i ‘D’ (Martin Brouwer i Pieter Daatzelaar). Nakon njihovog uhićenja, stoji u dnevniku, ostali su bez kupona. Uhićeni dvojac svoju je tvrtku prijavio na adresi Prinsengracht 263, gdje je Annin otac Otto također imao vlastiti biznis i ondje je skrio obitelj od nacista.

Mlada spisateljica Anne Frank preminula je od tifusa u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen u dobi od 15 godina. Samo nekoliko tjedana nakon njene smrti kamp su oslobodili saveznici. Njen otac Otto bio je jedini od uhićenih u Prinsengrachtu 263 koji je preživio Drugi svjetski rat.

Komentiraj