OTVORENO PISMO: Milanović spreman razgovarati o Petrovu kao budućem mandataru

FaH

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u srijedu je uputio otvoreno pismo Mostu u kojem  ih poziva na nastavak razgovora te ističe kako je spreman razgovarati o lideru Mosta Boži Petrovu kao budućem mandataru.

SDP je, kaže Milanović, stava kako HDZ nije ispunio uvjete koje je definirao Most te da su implicitno odbili mogućnost tripartitne vlade s Mostom i Koalicijom Hrvatska raste.
“Nisu nedvosmisleno prihvatili prijedlog Mosta o nestranačkom mandataru. Naprotiv, čelnik HDZ-a, gospodin Tomislav Karamarko, u svojoj izjavi nakon spomenute odluke Mosta ostavio je mogućnost da i on bude mandatar što je u potpunoj suprotnosti sa svim do sada javno iznesenim uvjetima Mosta”, navodi se u pismu.
Cijeneći poziv Mosta za daljnje razgovore i moguću suradnju s Koalicijom Hrvatska raste iz SDP-a ponavljaju  kako su prethodnih dana u svim komunikacijama naglašavali spremnost nastavka razgovora s Mostom oko traženja rješenja za tu situaciju.
“U svakoj prilici isticali smo da su polazište za razgovor dodatne opcije suradnje iznesene na sastanku predstavnika Koalicije Hrvatska raste i Mosta održanog 9. prosinca 2015. Također, podsjećamo da u interesu izgradnje međusobnog povjerenja i uspješnog nastavka razgovora na tu temu nismo iznosili sadržaj spomenutih opcija. No, u ovom trenutku važno je rezimirati i taj dio procesa kako bi definirali platformu za nastavak razgovora”, stoji u pismu.
Sve opcije suradnje temeljene su, kažu, na usklađenim programskim načelima i reformama o kojima su vodili razgovore te na prijedlogu sudjelovanja SDP-ove koalicije i Mosta u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti s ciljem uspješne provedbe programa.
“Prva raspravljena opcija bazirana je na prijedlogu izbora mandatara, odnosno predsjednika Vlade u osobi predsjednika SDP-a. Most bi u tom slučaju predložio zamjenika premijera ili prvog potpredsjednika Vlade. Most bi također predložio i kandidata za predsjednika Sabora. U strukturi Vlade Most bi predložio ministre i ostale dužnosnike u nekoliko ministarstava koja su ključna za provedbu prioritetnih reformi. Važan moment bio je i naš prijedlog da se oko svakog kadrovskog rješenja moraju suglasiti obje strane. Cijeli prijedlog ocijenjen je od kolega iz Mosta kao izuzetno korektan, ali je izražena rezerva u odnosu na prijedlog mandatara, odnosno predsjednika Vlade”, navode u pismu.
Druga raspravljena opcija suradnje, ističu, temeljena je na stavu Mosta kako nisu spremni podržati ni predsjednika SDP-a, niti predsjednika HDZ-a za mandatara, odnosno predsjednika Vlade. “Temeljem tog stava načelno je definirano da u tom slučaju koalicija Hrvatska raste može predložiti kandidata za predsjednika Sabora, te istovremeno nestranačkog ili stranačkog kandidata za predsjednika Vlade. Naknadnom intervencijom kolega iz delegacije Mosta iskazana je i mogućnost da Most predloži svog kandidata za tu funkciju što je ostavljeno za daljnje razgovore”, pojašnjava se u pismu.
Treća opcija o kojoj se raspravljalo je, kaže, ideja oko ograničenog vremena „trajanja“ dogovorene suradnje. “Raspravljena je mogućnost da se mandat nove Vlade Koalicije Hrvatska raste i Mosta ograniči na dvije godine, da se u tom trenutku analiziraju učinci Vlade i ispunjenje zadanih ciljeva. U slučaju uspješnog rada Vlade mandat bi se nastavio do isteka četiri godine, a u protivnom bi se išlo na nove, izvanredne izbore”, navodi se u pismu.
Može se zaključiti, kaže šef SDP-a Milanović, da su u tim razgovorima razmotrene i one opcije koje su trenutno aktualne. “Po nama, druga opcija je temelj za nastavak našeg razgovora, a spremni smo iznijeti i dodatne ideje i prijedloge”, kaže Milanović.
Podsjeća kako je u jučerašnjem obraćanju javnosti kazao da uvjet SDP-ove suradnje s MOST-om nije mjesto mandatara te da je izrazio spremnost razgovora o Boži Petrovu, čelniku Mosta kao budućem mandataru.
“Pri tome, otvoreni smo za suradnju i sa svim drugim strankama i izabranim saborskim zastupnicima uz uvjete koje smo u javnosti već nekoliko puta iznosili.
Ti uvjeti su da se svi partneri u tom procesu trebaju zahvaliti na suradnji članovima, te posebno obnašateljima određenih javnih funkcija koji imaju pravomoćne optužnice za teža kaznena djela”, ističe Milanović u pismu Mostu.
Nisu, kaže, spremni surađivati sa strankama i zastupnicima koji u svojim programima ili kroz javno djelovanje na bilo koji način potiču rasnu, vjersku i drugu vrstu netrpeljivosti te na bilo koji način dovode u pitanje prava manjina u hrvatskom društvu.
“Sigurni smo da će i Most do kraja i u potpunosti inzistirati na ispunjenju tih preduvjeta te da će se time rukovoditi pri donošenju konačne odluke o izboru svih partnera koji će sudjelovati u formiranju saborske većine i nove Vlade.
Temeljem svega prethodnog pozivamo vas na nastavak razgovora o formiranju saborske većine i nove hrvatske Vlade”, stoji u pismu.
SDP-ova koalicija je, kaže Milanović, s obzirom na potrebu ubrzanja cijelog procesa, predloženi nastavak razgovora s predstavnicima Mosta spreman održati u što kraćem roku.
“U očekivanju odgovora, uvjereni smo da ćete u svemu izrečenom prepoznati našu otvorenost i jasnoću stava, bez „fige u džepu“”, zaključuje se u pismu koje je čelnik SDP-a Zoran Milanović uputio Mostu.

Komentiraj