NOVA STUDIJA Zdravije je nositi bradu

Autor:

Veća je vjerojatnost da će glatko obrijani muškarci na licu nositi bakterije otporne na antibiotike nego oni bradati, pokazala je nova studija čije rezultate prenosi britanski Independent.

Znanstvenici su testirali uzorke s lica 408 bradatih ili obrijanih liječnika i bolničara i rezultate objavili u časopisu Journal of Hospital Infection.

A po rezultatima, triput je vjerojatnije da će obrijani muškarci na svojim obrazima nositi meticilin rezistentnu bakteriju (MRSA) nego njihove bradate kolege.

Također, izglednije je da će obrijani na svojim obrazima imati kolonije zlatnog stafilokoka, bakterije koja uzrokuje infekcije kože i dišnih puteva.

Znanstvenici sugeriraju da bi razlog tomu mogle biti “mikro ogrebotine” koje na koži nastaju brijanjem, a mogu biti pogodne za naseljavanje i razvoj bakterija.

  • Mikrobiolog s londonskog sveučilišta Adam Roberts u odvojenoj je analizi iz uzoraka brade uspio uzgojiti 100 različitih vrsta bakterija.

U petrijevim posudama pronašao je i mikrobe koji su, izgledalo je, ubijali druge bakterije. Kako bi to dokazao, izolirao je mikrob i testirao ga protiv bakterije E.coli koja uzrokuje infekcije mokraćnog trakta. Mikrobi su efikasno uništili bakteriju.

Roberts je BBC-ju rekao da njegova analiza daje potencijala za buduća istraživanja i podsjetio na to kako je i Alexander Fleming slučajno otkrio penicilin.

Postojeći antibiotici sve su manje učinkoviti, a bakterije otporne na antibiotike godišnje ubiju 700 tisuća ljudi u svijetu.

Nijedan novi antibiotik nije pušten na tržište posljednjih 30 godina. Možda ga pronađu u bradama.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)