Nova studija potvrdila: Beta glukan iz zobi smanjuje razinu LDL kolesterola

Unsplash/Jocelyn Morales

Zob je važan izvor topljivih vlakana, a glavna komponenta beta glukan može utjecati na smanjenje LDL kolesterola i rizika od kardiovaskularnih bolesti, pišu vitamini.hr. 

Rezultati studija su pokazali kako je beta glukan iz zobi bio samo dvije trećine učinkovit u smanjenju razine LDL kolesterola kada se isporučuje u tekućem obliku, a ne u krutoj hrani.

Nova studija je uključila 191 ispitanika oba spola u dobi između 18 i 65 godina, s razinom LDL kolesterola između 3,00 i 5,00 mmol/L. Ukupno 96 ispitanika uzimalo je placebo napitak od rižinog mlijeka koji nije sadržavao beta glukan, a njih 95 napitak od zobi koji je sadržavao 1 g beta glukana. Nakon četiri tjedna izmjerena je razina LDL kolesterola, a smanjenje srednje vrijednosti LDL kolesterola za 5% ili više smatralo se klinički značajnim.

Znanstvenici tvrde kako je zabilježeno smanjenje LDL kolesterola u skladu s procjenama već provedenih analiza. Beta glukan zobi smanjuje razinu LDL kolesterola putem više mehanizama, uključujući smanjenje crijevne reapsorpcije žučnih kiselina i promjenu metabolizma bakterija u debelom crijevu. Neki stručnjaci preporučuju konzumaciju 5-10 g topljivih prehrambenih vlakana dnevno za smanjenje razine LDL kolesterola, ali je prije nužno savjetovanje s liječnikom.

Komentiraj