Zoran Šućur, iz Studijskog centra socijalnog rada, rekao je: “Primjerice zaposleni. Ako vi znate da je netko zaposlen u punom radnom vremenu, teško možete zamisliti da bi se on trebao nositi s problemom podmirenja najosnovnijih potreba. Ili se suočavaju neke druge skupine, npr. obitelji s djecom. Poglavito u razdobljima ekonomskih kriza i recesija zbog činjenice da roditelji mogu ostati bez posla ili da dolazi do stagnacije ili pada njihove zarade ili plaća.”

Ove skupine često su nevidljive u društvu kad govorimo o siromaštvu, a u isto vrijeme ponovno se javljaju neki oblici siromaštva za koje smo mislili da su nestali.

“Primjerice beskućništvo. Ili problem da zadovoljite potrebu za ishranom i o tome nam svjedoče upravo i ovi podaci o povećanju broja osoba koje se koriste pučkim kuhinjama ili ostvaruju pomoć od državnih ili nekih drugih nedržavnih institucija, karitativnih i tako dalje”, ističe Šućur.

Prema nekim izračunima samac samo za hranu na mjesečnoj razini treba oko 1.300 kuna. Pa kad se uzme u obzir da s plaćama ili mirovinama koje su manje od prosjeka treba prehraniti cijelu obitelj i podmiriti druge troškove, nije teško zaključiti kako to izgleda.

Vidović naglašava:

“Takvih osoba u zadnje vrijeme imamo najviše koji nam ovdje dolaze i s one ljudske strane pa i duhovne strane, to je i nekako najteže promatrati. Radi se o osobama koje su marljivo radile cijeli život i sad su prisiljene dolaziti ovdje. Stid koje osobe osjećaju kad dolaze ovdje je porazan za nas kao čovječanstvo“, donosi N1.