Nova pukotina na vulkanu: Rijeka užarene lave počela se spuštati niz padinu, evakuirano oko 6000 ljudi

AVA se danas počela izlijevati iz nanovo otvorene pukotine vulkana Cumbre Vieja na španjolskom otoku La Palmi, probijajući si put niz planinu dalje od drugih tokova, a kiša pepela primorala je otočane da na lice stave maske i naočale.

Rijeka užarene lave počela se spuštati niz padinu iz nove pukotine, koja se otvorila kasno sinoć oko 400 metara sjeverno od mjesta prve erupcije. Nekoliko pukotina se otvorilo otkad je vulkan počeo eruptirati 19. rujna, no Kanarski vulkanološki institut opisao je posljednje otvaranje kao novi fokus erupcije.

Eduardo Suarez, vulkanolog na Španjolskom nacionalnom institutu za geografiju na Tenerifima, rekao je da je prerano reći hoće li novi izljev ugroziti više domova.

Glasnogovornik službe za izvanredne situacije Kanarskih otoka rekao je da nisu naređene nove evakuacije i da Pevolca, hitni odbor za vulkane, procjenjuje podatke o novoj erupciji. Oko 6000 ljudi je evakuirano otkad je počela erupcija i uništeno je više od 800 zgrada, uključujući kuće, crkve i škole.

Komentiraj