FaH

RASPETLJAVANJE HOBOTNICE: Nova privođenja u FIFA-i

Nastavljaju se privođenja čelnika Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

U noći s petka na subotu na krstarenju uz obalu Floride priveden je sudac gvatemalskog Ustavnog suda, ujedno i dužnosnik Gvatemalskog nogometnog saveza Hector Trujillo (62), dok je u svojoj kući u Limi priveden bivši predsjednik Peruanskog nogometnog saveza Manuel Burga.
Trujillo je priveden dok je bezbrižno krstario s obitelji uz obale Floride na jednom od brodova Disney Cruise Line kompanije. Priveden je kada je brod uplovio u luku Port Canaveral gdje su ga dočekali federalni agenti. Još nije poznato je li Trujillo znao što mu se sprema, no privođenje je proteklo bez ikakvih incidenata. Sumnjiči ga se za više slučajeva primanje mita u zamjenu za unosne sportske marketinške ugovore.
“Gospodin Trujillo i njegovi suradnici bili su svjesni svog nezakonitog djelovanja jer su se na sastanku u Chicagu u srpnju nakon prvog vala privođenja dogovorili da o transakcijama više ne razgovaraju preko telefona,” tvrdi izvor blizak istrazi.
Peruanska policija je potvrdila privođenje bivšeg predsjednika nogometnog saveza, a Burga je preko svojih odvjetnika odbacio sve optužbe.
“Znao sam da dolaze po mene. Nisam uzimao mito i to ću dokazati. Spreman sam za borbu,” poručio je Burga
Trujillo i Burga su privedeni dva dana nakon što je švicarska policija u jednom hotelu u Zurichu uhitila dvije osobe iz vrha FIFA-e na zahtjev amerilčkih vlasti u sklopu istrage o korupciji koja potresa FIFA-u. Iako Švicarski pravosudni ured (FOJ) nije otkrio identitet uhićenih osoba, neki mediji pišu da se radi o predsjedniku Sjevernoameričkog nogometnog saveza (CONCACAF) Alfredu Hawitu i prvom čovjeku Južnoameričkog nogometnog saveza (CONMEBOL) Paragvajcu Juanu Angelu.
Nogomet šefovi iz Južne i Srednje Amerike, uključujući Trujilla i Burga su među 16 osoba optuženih za podmićivanje, pranje novca i iznudu više od 200 milijuna dolara.

Komentiraj