Nova prijetnja! Sergej Rjabkov: “Šteta, zdrav razum je žrtvovan nekim fantomskim idejama”

Čini se da je Moskva prilično bijesna zbog odluke Švedske i Finske da se priključe NATO savezu. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je odluka bila pogreška s dalekosežnim posljedicama, koja će radikalno promijeniti globalnu situaciju.

“Nitko ne bi trebao imati iluzije da će Rusija jednostavno šutjeti i prihvatiti ulazak Švedske i Finske u NATO. Opća razina vojne napetosti će se povećati, a bit će manje predvidljivosti na ovom području. Šteta, zdrav razum je žrtvovan nekim fantomskim idejama o tome što bi trebalo učiniti u trenutnoj situaciji”, rekao je, kako prenosi SkyNews.

Rjabkov je dodao: “Ovo je još jedna ozbiljna pogreška s dalekosežnim posljedicama. Takva je razina onih koji danas donose političke odluke u pojedinim zemljama.” Zamjenik Sergeja Lavrova rekao je da globalnu situaciju gledaju u cjelini i ona se, dodaje, radikalno mijenja u svjetlu onoga što se događa.

“Činjenica da sigurnost Švedske, kao i Finske, kao rezultat ove odluke neće biti ojačana, nama je potpuno očita”, zaključio je.

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je sinoć da rat u Ukrajini sve više uvlači Washington u sukob s Moskvom. Kaže da je situacija “iznimno opasna”.

“Današnja situacija je izuzetno, iznimno opasna. SAD se sve dublje uvlači u sukob s najnepredvidljivijim posljedicama za odnose između dviju nuklearnih sila”, rekao je Antonov na ruskoj televiziji.

Podsjetimo, švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da će u ponedjeljak zatražiti široku potporu parlamenta za podnošenje zahtjeva za pristupanje NATO-u, nakon što je njezina stranka objavila da podupire ulazak u Savez.

“Sutra ću se uvjeriti da postoji široka parlamentarna potpora u Riksdagu za švedski zahtjev za članstvo, a nakon toga ćemo biti spremni donijeti odluku vlade”, rekla je Andersson u nedjelju.

I susjedna Finska u nedjelju je objavila da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u. Odluka je objavljena na zajedničkoj konferenciji za novinare u nedjelju predsjednika Saulija Niinistöa i premijerke Sanne Marin.

Službeno je! Finska podnosi zahtjev za članstvo u NATO-u. Predsjednika zbunile poruke iz Turske

Na vratima zapadnog vojnog saveza: Finska i Švedska bliže se odluci o kandidaturi za NATO

Komentiraj