EPA/MAURICIO DUENAS CASTADENAS

Nova pošiljka američke pomoći za Venezuelu stiže na kolumbijsku granicu

Desetci tona američke humanitarne pomoći za Venezuelu stigli su u subotu na kolumbijsko-venezuelsku granicu a američko izaslanstvo je pozvalo vojsku, koja je na strani režima Nicolasa Madura, da ne sprječava njezin ulazak u zemlju planiran 23. veljače.

Dva američka vojna zrakoplova C-17 sletjela su u zračnu luku u pograničnom gradu Cucuti, u drugoj fazi operacije koju je venezuelski predsjednik Nicolas Madura nazvao “političkom predstavom” a koja treba ublažiti nestašicu hrane i lijekova što je trpi bivša naftna sila zapala u tešku gospodarsku krizu.

Izaslanstvo Sjedinjenih Država na čelu s tajnikom agencije za međunarodni razvoj (USAID) Markom Greenom nazočilo je preuzimanju te pomoći koja je zatim prevezena u prostorije uređene za njezino skladištenje blizu međunarodnog mosta Tienditas koji Kolumbiju povezuje s Venezuelom i koji je zatvorila venezuelska vojska postavivši na njega nekoliko kontejnera.

Izaslanica američkog State Departmenta Julie Chung upozorila je vojnike koji ostaju lojalni Maduru da ne sprječavaju ulazak pomoći poslane na zahtjev oporbenog čelnika Juana Guaidoa kojeg je pedesetak zemalja priznalo za privremenog predsjednika i koji je pozvao na prosvjede u subotu kako bi građani tražili tu pomoć.

“Vaši sunarodnjaci bježe i umiru od gladi. Strašno griješite što ne propuštate pomoć”, rekla je Chung na tiskovnoj konferenciji u Cucuti.

Zrakoplovom koji je poletio iz baze u Homesteadu, u Miamiju, dovezeno je 70 tona prehrambenih koncentrata, higijenskih potrepština, dizalice i radnici koji će iskrcati pošiljku.

Pomoć stiže pošto su SAD i Portoriko već slali pomoć koja se od 7. veljače drži na skladištu u Cucuti pod nadzorom kolumbijskih vlasti.

Nicolas Maduro koji tvrdi da ima potporu pedesetak zemalja u UN-u, ne priznaje da je zemlji žurno potrebna pomoć i upozorava da je neće propustiti jer je smatra uvodom u američku vojnu intervenciju.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque je u subotu u prigodi posjeta Washingtonu potvrdio da se “SAD i Kolumbija zalažu za oslobođenje Venezuele”.

Komentiraj